Макрон очаква от Западните държави борба с тероризма

Макрон очаква от Западните държави борба с тероризма

Европейският съюз и неговите държави членки правят много в подкрепа на икономическото и социалното развитие на Западните Балкани. Затова очакваме страните от Западните Балкани да докажат своя ангажимент в три области: да засилят сътрудничеството, да ускорят структурните реформи с акцент върху основни реформи като върховенството на закона и икономическото управление да ни помогнат да се борим по-добре с тероризма. Това заяви президентът на Франция Еманюел Макрон в обръщението си на онлайн срещата на върха в София като част от Берлинския процес, посветена на Западните Балкани. Той поздрави Северна Македония и България за съпредседателство на процеса.

„Въпреки че всички сме силно фокусирани върху ситуацията с СOVID-19, от съществено значение е да поддържаме и укрепваме този много важен диалог със Западните Балкани: те принадлежат географски, исторически и културно на Европа. Позволете ми да заявя още веднъж, че Франция подкрепя европейската перспектива на страните от Западните Балкани”, каза Макрон в изявление от Елисейския дворец.

Френският президент посочи няколко положителни развития в Западните Балкани, настъпили от началото на годината. Това са двете важни решения на членовете на ЕС в края на март на фона на първата вълна от пандемията – приемането на нова методология и решението за започване на преговори със Северна Македония и Албания.

„Това е отворена перспектива и вие знаете колко строга е Франция по този въпрос, което означава и честни отношения между народите. Второ, през юли Сърбия и Косово се договориха да продължат диалога, прекратен 20 месеца. Спорът между Сърбия и Косово е въпрос на европейска сигурност, което означава, че за ЕС е от съществено значение да ръководи усилията за посредничество между двете страни, за да намери окончателно решение на този спор. Франция допринесе за тези положителни етапи и ще продължи да се ангажира да подкрепя Западните Балкани по отношение на усилията за реформи и при разрешаването на политически спорове”, каза Макрон.

По отношение на дневния ред на срещата в София, той подчерта значението на регионалното сътрудничество и засиленото икономическо и социално развитие, които са необходими за приближаването на Западните Балкани към Европейския съюз. Насърчаването на регионалното сътрудничество, напомни Макрон, е основната цел на Берлинския процес от 2014 г. насам.

„Като цяло Европейският съюз и неговите държави-членки правят много в подкрепа на икономическото и социалното развитие на Западните Балкани. Затова ние очакваме страните от Западните Балкани също да докажат своята ангажираност в три области: Първо, изключително важно е страните от Западните Балкани да засилят сътрудничеството си. Ето защо подкрепям от все сърце инициативата за създаване на общ регионален пазар, основан на нормите и принципите на Европейския съюз, включително четирите свободи на Европейския съюз. Днес приветствам приемането на тази нова инициатива от лидерите на шестте държави. Второ, очакваме Западните Балкани да ускорят структурните реформи с акцент върху основни реформи като върховенството на закона и икономическото управление. Необходимо е да се постигне напредък в тези области, за да се доближи регионът до Европейския съюз. Трето, имаме нужда от подкрепата на страните от Западните Балкани, за да ни помогнат да се борим по-добре с тероризма. С нарастването на опасността, както в Европейския съюз, така и в Балканския регион, засиленото сътрудничество и ясните послания, изпратени до нашите общества, ще бъдат от общ интерес за всички нас“, каза президентът.

„Готови сме да помогнем на Западните Балкани в борбата срещу изменението на климата“, каза още Макрон.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.