0

У никален макет на скалния град Перперикон, над който археологът проф. Николай Овчаров и екипът на режисьора Съни Сънински – създател на експозицията миниатюри на родни забележителности „България на длан“, от година и половина работеха, бе представен официално днес в Кърджали.

Уникален макет на скалния град Перперикон, над който археологът проф. Николай Овчаров и екипът на режисьора Съни Сънински – създател на експозицията миниатюри на родни забележителности „България на длан“, от година и половина работеха, бе представен официално днес в Кърджали.

Става дума за вида на града от античния период II – VI век от новата ера. Макетът е дълъг 3 м и широк 2 м, при мащаб 1:150. В него са показани крепостните стени, жилищните сгради и дворци, езическите храмове на Дионис, Аполон и Тракийския конник. Копието ще бъде изложено в Общината на Кърджали, а плановете на авторите е той да гостува в Народното събрание и в сградата на Европейския парламент в Брюксел.

Също така в Кърджали се откри и изложба с находките от проведените през последните няколко години разкопки по долината на р. Върбица. В нея акцент са сребърните накити на тракийска принцеса отпреди новата ера, чието погребение бе открито от младия археолог Любен Лещаков преди 3 години. Интересен факт е, че трупът на принцесата е бил разчленен преди погребването съобразно изискванията на орфизма.

Представена е и откритата пак тогава църква край с. Добромирци, за която се смята, че е била последен храм на патриарх Евтимий, след като той е бил заточен в Родопите през 1394 г. Разкопките по Върбица се водят благодарение на спонсорството на златоградския бизнесмен Александър Митушев.