Македониският парламент пак гласува договора с Гърция

Македониският парламент пак гласува договора с Гърция

Македонският парламент насрочи за 5 юли заседание, на което ще гласува за втори път за ратификация на договора с Гърция, с който страната се преименува на Република Северна Македония, предаде агенция МИА.

Това бе договорено на координационна среща на председателя на парламента Талат Джафери с председателите на парламентарните групи.

Парламентът гласува за ратификация на договора с Гърция на 20 юни с 69 гласа "за" и 40 "против". На същата дата той беше подписан от Джафери и изпратен на президента Георге Иванов.

Миналата седмица парламентът бе уведомен официално от президента, че той няма да подпише указа за обнародване на закона за ратификация на договора.

Според македонското законодателство на второ гласуване на закона ще се необходими гласовете на 61 депутати. Ако парламентът гласува повторно за ратификация на договора, държавният глава е длъжен да го подпише.

На 29 юни Талат Джафери каза, че ако президентът Георге Иванов отново откаже, ще се приложи едно и също решение и за договора, и за закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език в страната, постигнат от същата съдба. Едно от тези решения е те да бъдат изпратени в Държавен вестник без подпис от президента Георге Иванов.

Джафери подчерта, че парламентът трябва да прилага своите решения, а тези, които имат съмнения за законите, могат да се обърнат към Конституционния съд.

Междувременно македонската агенция за храни и ветеринарна медицина забрани вноса и транзита от България на живи домашни и диви дребни преживни животни, на тяхна сперма, яйцеклетки и ембриони, месо и месни продукти, мляко и млечни продукти и субпродукти, предаде агенция МИА. Целта на тази мярка е предотвратяване на разпространение на болестта чума по овцете и козите, която от 22 юни е потвърдена в съседна България, а е разпространена и в Турция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.