0

„От 17-годишна вися по скелетата, мъжете с които съм работила ме признават без резерви за майстор в шпакловане и боядисване не само на външни фасади, но и вътре в помещенията“, започна изповедта си пред Агенция "Монитор"“ 41-годишната благоевградчанка Янка Попова.

„От 17-годишна вися по скелетата, мъжете с които съм работила ме признават без резерви за майстор в шпакловане и боядисване не само на външни фасади, но и вътре в помещенията“, започна изповедта си пред Агенция "Монитор"“ 41-годишната благоевградчанка Янка Попова.

В свободното си от работа време Янка завършва в техническия факултет на  Югозападният университет „Неофит Рилски“ бакалавърската специалност „Трудово обучение“. После защитава магистърска степен в специалноста финанси. Дипломите за висше образование, обаче не можаха да я свалят от строителното скеле и тя продължава и днес да бъде всепризнат бригадир на колегите си мъже. „Работила съм по фасадите и финното шпакловане на сградите на Американския университетв и фирма „КФМ“ в Благоевград, също на хотел „Езерец“, и няколко банки в Благоевград. В София съм работила по фасадите и финното шпакловане на 5-6 банки, в ремонта на факултета по журналистика и на още доста големи обекти съм участвала. На частни обекти съм работила в Барселона и Париж. Преди няколко години чули са мен и там ме намериха френски инженери, като ме поканиха да се включа в реновирането на Айфеловата кула. Боядисвах вековните железа на десетки метри височина, увиснала като паяк над града на любовта“, наблегна на този факт от биографията си Янка.

Колегите й продължават да се учат на занаят от нея: „Като фурия е“, казва Ангел Станков.. С тях тя е винаги строга, но справедлива. Разговарайки с нея пред поредния й обект в Благоевград, който е на метри от злополучния МОЛ „Ларго“ случаен минувач се заслуша в разговора ни и я попита защо не дойде в Лондон, за да работи за по-дълго време. Там ще й се плаща в паунди: „Тук ми е добре, Постоянно имаме с момчетата поръчки и съм доволна,“ отговори му Янка.

Тя е майка на 4 деца – две момчета и две момичета. Най-малката е на 10 години, а най-големия е син и е студент в Югозападния университет, специалност Информационни технологии (ИКТ). „Обожавам работата си, казва Янка, Увлякла съм и сестра си в тази професия. Аз съм може би от единиците жени избрали тази мъжка професия за своя съдба. В бригадата няма деление на мъжка и женска работа, аз правя това, което правят и те, и съм щастлива от това. Момчетата ме слушат, въпреки, че всеки носи своя характер. След дипломирането си можех да избера и работа зад бюро, но това не ми е присъщно. Имам и магазин за бои и строителни материали, който моите съграждани познават като магазина на Мравката. Но с мистрията в ръце съм в стихията си“, завърши своята кратка изповед 41-годишната Янка Попова..