0

А втографи на гениалните художници Пабло Пикасо и Владимир Димитров - Майстора са положени на един и същ лист, а оригиналният ръкопис се съхранява в Националния музей във Варшава, откри репортер на "Монитор".

Автографи на гениалните художници Пабло Пикасо и Владимир Димитров - Майстора са положени на един и същ лист, а оригиналният ръкопис се съхранява в Националния музей във Варшава, откри репортер на "Монитор".

Бащата на кубизма и българският гений се засичат през 1948 година в полския град Вроцлав като участници в Световния конгрес на интелектуалците в защита на мира. 

Идеята за мирна среща идва от полския комунистически писател Йежи Борейша, подкрепена е от Москва и главния съветски идеолог от онова време Андрей Жданов, а сред организаторите е Фредерик Жолио-Кюри. Дъщеря му Ирен ще открие срещата и ще ръководи пленарни заседания. Полша е идеалното място да се покаже какво означава ужасът на войната и унищожението, а също да завърти пропагандата за това как се изгражда наново мирният живот. Обявено е предстоящото провеждане на Световен конгрес на интелектуалците за защита на мира, поставил началото на Световния съвет на мира, Полша отделя бюджет от 100 милиона злоти за подготовката и в дните от 25 до 28 август в 1948 година в политехниката на Вроцлав и Залата на хилядолетието се събират над 4000 делегати от 46 държави.



В града, чийто почетен гражданин е Адолф Хитлер, а заради мероприятието със същата почет ще бъде удостоен и Андрей Жданов (впоследствие местните власти разжалват и двамата) пристигат такива имена като Пабло Пикасо, Бертолд Брехт, Анна Зегерс, Салваторе Куазимодо, Пол Елюар, Роже Ваян и Жоржи Амаду. Идва и българска делегация, ръководена от агронома и генетик проф. Дончо Костов, в която влизат още Владимир Димитров - Майстора, ректорът на Софийския университет проф Георги Наджаков, бъдещият ректор на Селскостопанската академия акад. Ксенофонт Иванов, свещеникът Витан Кечев , Тодор Самодумов - Председател на Съюза на работниците от просветата, депутатът писател, поет и преводач Людмил Стоянов, председател на писателския съюз, Кръстьо Сарафов, актьор от Народния театър, Владимир Димитров - художник, баритонът Христо Бръмбаров от Софийската опера и композиторът Любомир Пипков.

За гостите е организирана съпътстваща програма - посещават разрушената от нацистите Варшава и участват дори за няколко дни в разчистване на руини, посещават и Народния музей. Там и се разписват в паметна книга със списък на гостите. Така един до друг се оказват автографи на двамата велики творци.

Снимки: Архив на Народния музей във Варшава, публикуват се за пръв път