Майстора и Пикасо с автографи върху един лист
6

Майстора и Пикасо с автографи върху един лист

Великите творци се разписали един до друг през август 1948

Автографи на гениалните художници Пабло Пикасо и Владимир Димитров - Майстора са положени на един и същ лист, а оригиналният ръкопис се съхранява в Националния музей във Варшава, откри репортер на "Монитор".

Бащата на кубизма и българският гений се засичат през 1948 година в полския град Вроцлав като участници в Световния конгрес на интелектуалците в защита на мира. 

Идеята за мирна среща идва от полския комунистически писател Йежи Борейша, подкрепена е от Москва и главния съветски идеолог от онова време Андрей Жданов, а сред организаторите е Фредерик Жолио-Кюри. Дъщеря му Ирен ще открие срещата и ще ръководи пленарни заседания. Полша е идеалното място да се покаже какво означава ужасът на войната и унищожението, а също да завърти пропагандата за това как се изгражда наново мирният живот. Обявено е предстоящото провеждане на Световен конгрес на интелектуалците за защита на мира, поставил началото на Световния съвет на мира, Полша отделя бюджет от 100 милиона злоти за подготовката и в дните от 25 до 28 август в 1948 година в политехниката на Вроцлав и Залата на хилядолетието се събират над 4000 делегати от 46 държави.

В града, чийто почетен гражданин е Адолф Хитлер, а заради мероприятието със същата почет ще бъде удостоен и Андрей Жданов (впоследствие местните власти разжалват и двамата) пристигат такива имена като Пабло Пикасо, Бертолд Брехт, Анна Зегерс, Салваторе Куазимодо, Пол Елюар, Роже Ваян и Жоржи Амаду. Идва и българска делегация, ръководена от агронома и генетик проф. Дончо Костов, в която влизат още Владимир Димитров - Майстора, ректорът на Софийския университет проф Георги Наджаков, бъдещият ректор на Селскостопанската академия акад. Ксенофонт Иванов, свещеникът Витан Кечев , Тодор Самодумов - Председател на Съюза на работниците от просветата, депутатът писател, поет и преводач Людмил Стоянов, председател на писателския съюз, Кръстьо Сарафов, актьор от Народния театър, Владимир Димитров - художник, баритонът Христо Бръмбаров от Софийската опера и композиторът Любомир Пипков.

За гостите е организирана съпътстваща програма - посещават разрушената от нацистите Варшава и участват дори за няколко дни в разчистване на руини, посещават и Народния музей. Там и се разписват в паметна книга със списък на гостите. Така един до друг се оказват автографи на двамата велики творци.

Снимки: Архив на Народния музей във Варшава, публикуват се за пръв път

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.