Майстор Никола и неговата „Света Богородица“ в Пазарджик
3

Майстор Никола и неговата „Света Богородица“ в Пазарджик

Уникален иконостас, който е под егидата на ЮНЕСКО, привлича поклонници и туристи

Най-голямата възрожденска църква в България и най-старият християнски храм в Пазарджик - трикорабната „Успение на Света Богородица“ пази интересно предание за създаването си. Построена е през 1836-1837 г. и е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с национално значение през 1964 г. През годините храмът е изграждан от местните хора пет пъти, като през всичките периоди на строеж църквата е строена, вкопана в земята, по нареждане на османските власти.

Легендата гласи, че някога мюдюрът (турски – управител на малък град) е позволил българите да си построят църква, но тя да е голяма колкото волска кожа и не по-висока от джамията.. Тогава уста Никола Томчев разрязал на тънки ленти една волска кожа и с нея опасали мястото за новия градеж. След като видял това, турският управник се възхитил от находчивостта на християните и повече не им създавал никакви пречки. Църквата устоява на природата повече от сто години.

„Света Богородица“ представлява трикорабна псевдобазилика с три портала: централен – на Света Богородица, ляв – на Свети Харалампий, десен – на Свети Мина, и два параклиса в женското отделение – Свети Архангел и Свети Николай, в мъжкото. Тя е масивна постройка, изградена от розов риолит.

След Освобождението (1878 г.) е построена и камбанарията на църквата. Оградата, която огражда храма, е разрушена през 1904 г., а през 1914 г. храмът „Света Богородица” е обновен и изписан отвън и отвътре.

В храма „Света Богородица” има 221 икони, датиращи се от различни периоди - от ХVІІІ, ХІХ и ХХ век. Най-старата – св. Дионисий – е от 1814 г., а най-новите са от 1914 г. Една от най-хубавите и ценни икони е иконата на Св. св. Кирил и Методий, рисувана от Станислав Доспевски през 1860 г. Тук се намира и чудотворната икона на Светата Дева и Младенеца, чийто автор е неизвестен.

За чудесата на Пресветата дева в града се говори от миналия век, когато през 1837 г. е създаден и самият храм. Вероятно иконата попада в него в средата на XIX в. Най-разпространеното чудо, което се е случило с иконата е, че първоначално тя е била поставена на балкона в пазарджишкия храм, където при пожар остава почти незасегната, въпреки огнената стихия. След това Божията майка е била свалена в храма, където е поставена вдясно на олтара, в портала на Свети Харалампий.

Църквата е известна сред поклонници и туристи най-вече със своя иконостас, изработен от дърво. Той е дело на майсторите от Дебърската школа. За изработването му е била необходима голяма за времето си сума - 70 000 гроша. Наложило се пазарджиклии, мощните местни еснафски организации, да вземат заем от виенска банка - първият български международен кредит за обществени нужди. Пазарджиклии разказват, че иконостасът бил изработен от седем майстори за седем месеца. Цълквата „Св. Богородица“ е изключително постижение на дърворезбата не само в България, но и на Балканския полуостров и съвсем заслужено е под егидата на ЮНЕСКО.

Мощи от трима светци са инкрустирани в сребърен кръст, който може да бъде видян в храма „Успение на Света Богородица“ в Пазарджик. Става дума за Елефтерий, Прокопий и Панталеймон.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.