Близо 50 уникални кадъра от Балканската, Междусъюзническата и Първа световна войни, заснети на стъклени плаки 13х18 см успя да върне към нов живот казанлъшкият фотограф Бедрос Азинян, който вече е готов с книгата-албум „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ и стяга документална изложба за проследилия трите войни армейски фотокореспондент.

Работата над плаките отнела близо 5 години, защото те се оказали силно повредени от пожар в къщата, където били съхранявани от наследниците на Петър Арнаудов (1881-1960).

Томчето съдържа 120 страници и в него са показани 240 черно-бели кадъра, като 50 от тях проследяват пътя на легендарния 23-и пехотен шипченски полк.

Известният като казанлъшкия Кръстьо Сарафов заради участието си в трупата на Матей Икономов Петър Арнаудов е завещал на казанлъшкия исторически музей „Искра“ собственоръчно подвързан албум с 96 снимки от живота на полка, а част от тях ще бъдат включени в подготвяната от Азинян изложба в средата на май.

Сред спасените за бъдещето плаки има една, на която чичото на композитора Петко Стайнов  Генко - също военен фотограф, се е снимал с анатомичен скелет и изваден щик.

Бедрос Азинян съжалява, че дядо Петър Арнаудов се споминал месеци преди неговото раждане и се наложило да научава „на час по лъжичка“ за него от татко си, бай Артин Азинян, който чиракувал във фотоателието му през 1945-1946 година. През войните Арнаудов е ползвал специално пригоден за трудните фронтови условия апарат „Цайс Икон“ с два обектива, а със себе си мъкнел огромен куфар, в който пазел плаките.

Арнаудов е запечатал с фотоапарата си идването на Фердинанд в Казанлък за откриването на Царската чешма през далечната 1903-а. Снимката била подарена на цар Борис Трети след 35 години при гостуването му в Града на розите с думите:  „Ваше Величество, на това място правих снимки на баща Ви. Те веке са готови – ето, заповядайте, вземете ги. Вие вече имате син, живот и здраве, някога като дойде в Казанлък, ще му дам пък Вашите снимки.“

Книгата-албум „Вълшебните стъкла…“ вижда бял свят със спомоществователството на фонд „100 година Първа световна война“, автор на предговора към нея е директорът на НПМ „Шипка Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.

По темата: Петър Арнаудов
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

РИОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

Преустановено е замърсяването на река Марица, информираха от пазарджишката Регионална инспекция за околна среда и води. Тази сутрин е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1  са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l.

Студент от Пазарджик изчезна в София, издирва се

20-годишният Николай Митов от пазарджишкото село Сарая, който е студент втора година в Софийския университет“ Св. Кл. Охридски“, е изчезнал и се издирва, съобщиха негови приятели във Фейсбук. Те са силни притеснени и очакват да чуят добри новини, а снимката на момчето се споделя в различни профили в социалната мрежа с надеждата, че някой може да даде някаква информация за студента.