Майстор на обектива показва следюбилейно лична колекция
2

Майстор на обектива показва следюбилейно лична колекция

Част от личната си колекция: живопис, графики, рисунки и книги, посветени на изобразителното изкуство, в които е съавтор ще покаже в старозагорската галерия на 23 юли един от най-утвърдените родни майстори на художествената фотография Цветан Четъшки.

Работите, които ще видят ценителите са дело на автори като Светлин Русев, Любен Диманов, Христо Кържилов, Михаил Лалев, Васил Монев, Пенка Седларска , Злати Златев, Захари Каменов , баща и син Енчо и Петър Пиронкови и др., с които фотографът е имал по различни поводи досег, а и дългогодишно приятелство.

Първата картина, която полага и основите на личната колекция му колекция Четъшки получил преди три десетилетия от художничката Веса Вълова, постепенно „фондът“ се обогатил с над 100 произведения на пет дузини български творци. Притежателят на това богатство признава, че по-голямата част от картините са му били дарени, понякога успявал да се сдобие с мечтана работа под формата на замяна: негова снимка срещу рисунка, за съжаление не винаги е имал финансовата възможност да купува харесаното.

Горд е с над 30-те книги:монографии, изследвания, албуми, дело на изкуствоведите проф. д-р Марин Добрев, доц. Ружа Маринска, Анжела Данева , Красимир Линков и др. известни имена, с които си е сътрудничил при оформянето им през годините. Сред подбраното за показ в първата такава изложба са"Гео Милев и българския модернизъм", " Културно-историческото наследство на Стара Загора" и двата тома на СБХ под наслов „120 години българско изкуство“, заради които през обектива на Четъшки са минали хиляди произведения, собственост на десетки родни галерии.

За решението да покаже малка част от личната колекция Цецо Четъшки „узрявал“ почти пет години, през които проф. Марин Добрев сторил истински чудеса от настойчивост и изобретателност, за да го убеди.

Последната „капка“ била 50-та му годишнина, отпразнувана  на 27 юни и която съвпаднала с работа по нов проект, свързан с любимите му от 7 години снимки с дрон из цялата страна.

В творческата си биография Цветан Четъшки има близо 20 самостоятелни изложби черно-бели и цветни фотографии.Сред тях са  показаната в Страсбург „неЗЕМНИ  СВЕТОВЕ“ и посветената на 60 години членство на България в ЮНЕСКО, където е подредил скалните рисунки в пещерата Магурата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.