Майор Терзиев имал нощно дежурство преди инцидента

Майор Терзиев имал нощно дежурство преди инцидента

Беше нощен дежурен предната вечер, сутринта отстъпва, прибира се в 3-4 следобед и тръгва за нощни стрелби. За да изпълняваш подобна задача, трябва да си изпълнявал определен брой такива стрелби, не ми е известно преди да е изпълнявал точно такъв тип задача. Това заяви съпругата на загиналия пилот МиГ-29 майор Валентин Терзиев - Димитрина Попова в интервю за "Нова телевизия". 

По нейни думи истината се прикрива, а никой не и дава информация относно случилото се. От своя страна тя е направила собствено разследване - от твърденията на бивши и настоящи колеги на съпруга ѝ. Според нея става въпрос за вина на много високи постове - от лицата, които са го ръководили по време на учението, но никой не посочва техните имена. 

"При тези нощни стрелби трябва да има строги мерки за безопасност. Мишената се пуска на 9 хил. метра и при 5 хил. задачата се прекратява. Мишената е пусната под всякакви условия за безопаснст. Мишената е била спусната по ниско - на под 5 хил. м. и е била дефектна - скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо. Той е бил принуден да завиши скоростта, движел се е с 900 км/ч. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук виждам грешка на ръководен пост, че някой, виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата”, заяви още Димитрина Попова. Според нея ръководните лица са го докарали до такъв изход, тъй като са разчитали, че за 5 секунди ще се справи със задачата и ще се върне. 

По думите ѝ майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. ”Излизам от атака” били последните му думи. "След това според ген. Русев е изчезнал от радара. За да изчезнеш веднага - моето обяснение е, че веднага след това си се разбил”, посочва тя.

Димитрина Попова не изключва възможността за пилотска грешка. Но според нея тя се е случила в последните секунди на последния полет на майор Терзиев.

"Не е изключено да е имало и взрив преди падането в морето - възможно е да е имало и дефектирали ракети в самолета. Версията, че е свален дори мозъкът ми отказва да я проумее. Подобна версия ми клони към война", допълни още тя.   

"За мен грешките са още отпреди това, преди да се случи на инцидента. Те са свързани с неосигуряване на достратъчен ресурс – и за части, и за гориво. Техниците правят невъзможното, за да поддържат тези самолети", коментира още съпругата на загиналия пилот. 

За съпруга си тя разкри, че е мечтаел да стане пилот още от 7 или 8 клас. "Това е най-честният човек, когото познавам и единственият, който е извървял пътя до детската си мечта.", каза със сълзи на очи Попова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.