0

А мериканската компания "Нюралинк" (Neuralink), създадена с помощта на Илон Мъск, демонстрира способността на маймуна да играе на видеоигра със силата на мисълта, благодарение на имплантиран в мозъка ѝ чип, съобщи сайтът на компанията. 

Американската компания "Нюралинк" (Neuralink), създадена с помощта на Илон Мъск, демонстрира способността на маймуна да играе на видеоигра със силата на мисълта, благодарение на имплантиран в мозъка ѝ чип, съобщи сайтът на компанията. 

В началото на видеото маймуната играе с помощта на джойстик, след това започва да я управлява с мисълта си. 

"Това е Пейджър, 9-годишен макак, на който е присаден чип на "Нюралинк" в двата дяла на мозъка преди около 6 седмици", пояснява представител на компанията. За успешното си представяне маймуната получава за награда бананови смутита.

Чипът е бил имплантиран през февруари, а връзката с него се осъществява чрез айфон. Специалистите се научили да разшифроват зависимостта между невронната активност с определени действия, което им позволило да постигнат обратна връзка. По такъв начин макакът бил обучен да движи курсора на екрана без помощта на джойстик, предаде Нова телевизия.

Прохождащата компания "Нюралинк" беше създадена с помощта на американския предприемач Илон Мъск преди четири години и обедини усилията на водещи специалисти в разработването на невронен интерфейс и роботи.