Спешна промяна във функциите на Агенция „Социално подпомагане“ и Агенция за хората с увреждания искат майките на деца с увреждания, изпратено до министър-председателя на България Бойко Борисов и председателя на НС Цвета Караянчева.

Те са категорични, че политиките, свързани с хората с увреждания не следва да бъдат изпълнявани от социалните, а от Агенцията за хората с увреждания. Агенция Социално подпомагане трябвало да бъде ангажирана единствено с проектите за интеграционна политика и бедност. Тези промени според майките следвало да бъдат ясно регламентирани в 3-те закона – за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Необходимо било и регламентирането на контрол върху политиките на Агенцията за хора с увреждания, както и по-голяма прозрачност на разходваните средства. В писмото се посочва още, че има съмнения за ефективността на изразходването им. Освен това според тях те по никакъв начин не защитавали правата на хората с увреждания. Затова агенцията трябвало да бъде реформирана и да й бъдат делегирани конкретни функции.

Освен това майките на деца с увреждания настояват и за гласуване и приемане на трите закона за хората с увреждания до 1 октомври. „Настояваме да проявите политическа воля и да дадете ход на реформите в политиките за деца и възрастни хора с увреждания. Ако в поставения от нас срок обсъжданите в настоящия документ закони не бъдат приети, ние ще продължим с протестните си действия с всички позволени от закона форми, вкл. чрез съдействието на европейските институции“, пишат в заключение майките до министър-председателя на България.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Портрет на Колю Фичето дариха на музея в Бяла

Портрет на Колю Фичето, нарисуван през 1965 г., дари младо семейство от Русе на Историческия музей в град Бяла. Това съобщи директорът на културния институт д-р Иво Жейнов.

Трябват още 50 000 лева за операцията на Лори

Трябват още 50 000 лева за операцията на малката Лора от Русе, която страда от рядкото заболяване дефицит на бедрената кост. До момента са събрани малко над 290 000 лева.