Снимки

Спешна промяна във функциите на Агенция „Социално подпомагане“ и Агенция за хората с увреждания искат майките на деца с увреждания, изпратено до министър-председателя на България Бойко Борисов и председателя на НС Цвета Караянчева.

Те са категорични, че политиките, свързани с хората с увреждания не следва да бъдат изпълнявани от социалните, а от Агенцията за хората с увреждания. Агенция Социално подпомагане трябвало да бъде ангажирана единствено с проектите за интеграционна политика и бедност. Тези промени според майките следвало да бъдат ясно регламентирани в 3-те закона – за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Необходимо било и регламентирането на контрол върху политиките на Агенцията за хора с увреждания, както и по-голяма прозрачност на разходваните средства. В писмото се посочва още, че има съмнения за ефективността на изразходването им. Освен това според тях те по никакъв начин не защитавали правата на хората с увреждания. Затова агенцията трябвало да бъде реформирана и да й бъдат делегирани конкретни функции.

Освен това майките на деца с увреждания настояват и за гласуване и приемане на трите закона за хората с увреждания до 1 октомври. „Настояваме да проявите политическа воля и да дадете ход на реформите в политиките за деца и възрастни хора с увреждания. Ако в поставения от нас срок обсъжданите в настоящия документ закони не бъдат приети, ние ще продължим с протестните си действия с всички позволени от закона форми, вкл. чрез съдействието на европейските институции“, пишат в заключение майките до министър-председателя на България.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Новият шеф на НЗОК: Две лобита диктуват в здравния сектор

В отрасъла има две силни лобита – на фармакокомпаниите и болничните. Групата на фармацевтичните компании формира цените и пробива навсякъде, а болничното лоби съществува на гърба на държавните и общинските болници.

Лисици тероризират Съединение, душат кокошките на хората

Лисици продължават да тероризират жителите на Съединение. Нощните хищници влизали в стопанствата на хората и душели всичките им кокошки и пилета. Хората от градчето са пропищели от масовите набези, започнали през зимните месеци и продължаващи и в момента, през лятото. Ловците обаче са с вързани ръце, защото не могат да отстрелват хищниците в населено място. Това съобщи шефът на ловната дружина в градчето Гено Чобанов. Той обясни, че ловците искат да има законови промени, които да им позволят да отстрелват такива хищници и в населени места.