Майки на инвалиди  майсторят гоблени и бижута
3

Майки на инвалиди майсторят гоблени и бижута

Сайтът дава работа на повече от 100 дами

Майки на деца с увреждания продават над 800 ръчно изработени артикули в онлайн платформа. Бижута, плетива, декорации, гоблени, картички и сувенири са само част от нещата, които майсторят дамите, които по принуда или не са открили своето призвание - да творят с ръцете си.

„В повечето европейски държави в момента, в който родиш дете инвалид, държавата ти предоставя курс, с който да се преквалифицираш, така че да останеш активен гражданин на обществото и данъкоплатец. Докато у нас се налага да разчиташ на социални помощи и на практика се


превръщаш в още един човек с увреждане

Затова ние решихме да им създадем място, където могат да се трудят дистанционно. Капиталът, с които разполагахме, стигаше само за направата на сайта“, казва една от основателките на онлайн платформата Елисавета Белобрадова. И така вече втора година интернет страницата осигурява допълнителни доходи и по-пълноценен живот за повече от 100 майки от цялата страна. Дамите се занимават единствено с изработката на артикулите, а за логистиката и контактите с клиентите отговарят създателите на „Оле мале“. Цените пък са разнородни и зависят от сложността и големината на стоката. Блестяща елхичка за декорация, която е изработена от Красимира и нейната дъщеря, струва 12 лв. Коледните ръчно бродирани картички пък върят по 10 лв., а шапка „Миньон“ - 15 лв. По-скъпи са ръчно изработените бижута - колие и обеци, които са комбинация от блестяща стомана в сребрист цвят и мъниста от червен жадеит, са 48 лв. Малко повече трябва да се бръкнат в джоба почитателите на гоблени, като цените им започват от 15 лв. и достигат до 600 лв.


„25% от сумата на продадената стока


идва за платформата, като с нея не целим лични печалби, а да закупим материали за изработката на продуките, подръжка на складовете, етикиране, пакетиране и доставки. Всичко останало отива за майките. Всъщност имаме изключително добри финансови резултати“, казва Белобрадова. А тази година се случва и коледно чудо – точно преди 24-ти цялата налична стока вече е закупена и е необходимо изработването на още нови артикули, а платформата започва да набира популярност и сред големите корпорации.

По думите на Елисавета Белобрадова това било огромно предизвикателство, и същевременно ниша, която може да предостави стабилен доход на майките. „Имаме една корпоративна поръчка за изработването на морски шах от дърво и набита вълна, както и играта тнграм (тя представлява дървени фигурки, които се редят в дадени форми според получените схеми)“, обяснява Белобрадова. Коя майка ще се захване с изработката пък


зависи от нейните умения

„Когато става въпрос за дървени материали, се обръщаме към едно семейство, което има дърводелска работилница. Все пак обаче сме оставили на майките сами да преценят дали искат да поемат поръчката, защото често децата им влизат в болница или пътуват в чужбина, за да ги оперират“, казва Елисавета Белобрадова. А целият процес се случава онлайн. Това е и причината майките от по-малките населени места, които нямат достъп до интернет, да не могат да се включат. Затова и основателите на платформата възнамеряват по-нататък да снабдят част от тях с компютри. Освен да закупи даден артикул в сайта всеки може да се запознае и с личната история на майката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.