Личната помощ да бъде разписана в отделен закон се посочва в предложения от социалното министерство законопроект за хората с увреждания. Въпреки че първоначалните искания на протестиращите майки бяха именно такива, днес се оказа, че недоволстват, че в новия вариант личната помощ е спомената само с няколко изречения. Това стана ясно след работната група, която продължи над 7 часа.

Обещаният орган, който трябва да координира действията на всички министерства по отношение на политиките за хора с увреждания, пък щял да започне да се изгражда чак 2020 г. Проблем за протестиращите се оказа и че новият закон не можел да заработи от началото на януари 2019 г., защото в нормативния акт ясно е разписано, че той влиза в сила 6 месеца след обнародването му в „Държавен вестник“. Кристина Николаева обясни още, че не одобряват Съвета за наблюдение, който се очаква да извършва независим мониторинг, да бъде избиран от Народното събрание. Всъщност в самия законопроект се посочва, че той ще бъде определян от парламента по предложение на председателя на Комисията за защита от дискриминацията, омбудсмана, БАН и представители на организации на хора с увреждания.

След като за пореден път майките на деца с увреждания не одобриха предложенията на ресорното министерство, казаха, че следващия петък им предстои нова среща с министър-председателя Бойко Борисов. По думите им обещанията на премиера за реформа не били отразени в закона за хората с увреждания. Преди работната среща стана ясно още, че освен оставката на Адриана Стоименова, която е зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, те искат и тази на Минчо Коралски, председател на Агенцията за хора с увреждания.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Частните забавачки връщат таксите или ги ползват за следващи месеци (ОБЗОР)

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Образователното министерство препоръчва частните детски градини и ясли да възстановят на родителите изплатената авансово сума за такси или да я използват за бъдещи периоди.

Лекари обясняват в 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим

Лекари от Университетската болница „Света Анна”  обясняват в рамките на 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим. Толкова време изисква да бъде прочетено краткото ръководство, създадено от д-р Евтим Александров и д-р Петър Иванов от Клиника по Уши, нос и гърло. То написано на немедицински и напълно достъпен език, за да бъде в помощ на  хората.

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

Загуби за милион за манастирите

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

На близо 1 млн. лева ще възлязат загубите на родните манастири по Великден заради ограничените пътувания като превенция срещу COVID-19,  показва проверка на  "Монитор".