0

Ш ърли Дъглас – известна актриса, снимала се във филма „Лолита“ на Стенли Кубрик, и видна канадска общественичка, е починала от полмонит на 86 години. Първ новината съобщи в социалните мрежи синът й – актьорът Кийфър Съдърланд. Той обяснява в Туитър, че смъртта й е била предизвикана от усложнения при възпаление на белите дробове, което обаче нямало общо с върлуващата пандемия от коронавирус.

Шърли Дъглас – известна актриса, снимала се във филма „Лолита“ на Стенли Кубрик, и видна канадска общественичка, е починала от полмонит на 86 години. Първ новината съобщи в социалните мрежи синът й – актьорът Кийфър Съдърланд. Той обяснява в Туитър, че смъртта й е била предизвикана от усложнения при възпаление на белите дробове, което обаче нямало общо с върлуващата пандемия от коронавирус.

„Моята майка беше изключителна жена, която водеше изключителен живот“, пише звездата от „Време да убиваш“, „Тримата мускетари“, „24“ и др. „Тя се бореше за здравето си известно време, но за съжаление ние като семейство бяхме наясно, че този ден скоро ще дойде. За всички семейства, които неочаквано са изгубили своите скъпи хора заради коронавируса – сърцето ми се къса за вас. Моля ви, пазете се“, пише прочутият актьор.

Шърли Дъглас е дъщеря на Томи Дъглас – бивш премиер-министър на западната канадска провинция Саскачуан. Кариерата си на актриса тя развива и в Канада, и в САЩ, като е работила с големи кинематографисти като Стенли Кубрик в „Лолита“ и Дейвид Кроненбърг в „Неразделни“. Тя е известна и с активната си социална дейност в подкрепа на движението за граждански права и организацията „Черните пантери“ в САЩ, и в защита на системата на общественото здравеопазване в Канада.

От 1966 до 1971 Шърли е била женена за големия канадски актьор Доналд Съдърланд, от когото има две деца – близнаците Кийфър и Рейчъл. Днес и той, и тя са актьори. Дъглас е леля на актрисата Сара Съдърланд, а има и още един, по-голям син, Томас, роден от предишния й брак с индустриалеца Тимъти Емил Сикс, притежател на бейзболни клубове и стадиони в Сиатъл, Ванкувър, Британска Колумбия и др.