0

М айката на загиналия в Кербала русенец Антон Петров – Иванка Петрова, връчи стипендия на двама ученици от Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе, където е завършил средното си образование синът й.

Майката на загиналия в Кербала русенец Антон Петров – Иванка Петрова, връчи стипендия на двама ученици от Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе, където е завършил средното си образование синът й.

Обикновено всяка година тя дава паричната сума в дните около рождената дата на Антон - 14 декември, но заради пандемичната обстановка и онлайн обучението не успя да спази традицията през 2020 г. и 2021 г. Затова сега майката връчи две стипендии, като за първи път едната получава момиче. Това е деветокласничката Алисия Атанасова от специалността „Електрообзавеждане на кораба“. Другата стипендия получи десетокласникът Виктор Василев от специалността „Корабоводене“. Връчването стана на скромна церемония в училището пред специалния кът, посветен на Антон Петров.

Антон остана завинаги на 26 години. Той загина при атаката на база „Индия“ в Кербала на 27 декември 2003 г. На 156-ия ден от началото на мисията му в Ирак към 12,45 часа местно време в района на базата се взривява кола бомба. Освен Антон Петров загиват Георги Качорин, Иван Инджов и Свилен Киров. В болницата в Багдад умира и Николай Саръев.