Мая Манолова в Брюксел представя отново позицията ни срещу двойния стандарт

Мая Манолова в Брюксел представя отново позицията ни срещу двойния стандарт

Иска бърза забрана на производството на храни под еднаква марка с различни съставки и качество

Омбудсманът Мая Манолова заминава днес на двудневно посещение в Брюксел, където ще представи петицията на българските граждани срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз. Изслушването ще се състои утре в Комисията по петициите в Европейския парламент, съобщи тя сутринта по бТВ. „Целта е потребителският пакет, който ще забрани двойния стандарт да бъде приет още в мандата на сегашния европейски парламент”, обяви тя.

Още в началото на октомври Мая Манолова в качеството си на гражданин на ЕС, заедно с редица публични личности, изпрати на 2 октомври 2017 г. до Европейския парламент петиция за нарушение на правото на ЕС с искане за промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики. Целта бе спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС. Според Манолова това е не само нарушение на правата на българските граждани, но и на гражданите от Вишеградската четворка, Гърция, Хърватия и Румъния, както и на принципите за функциониране на общия европейски пазар.

За проблема общественият защитник беше сезирана от български майки, които установиха, че техните бебета консумират храни и напитки с по-ниско качество и в пъти по-висока цена. Това провокира Мая Манолова да предприеме редица действия и инициативи за преустановяване на нелоялната търговска практика, която е дискриминационна и обидна за българите.

В ефира на бТВ днес Манолова засегна и проблемите с поскъпването на водата и заяви, че ВиК дружествата нямат никакъв интерес хората да са доволни, защото те имат гарантирани приходи и няма никаква обвързаност между качеството на услугата и цената. „Хората чрез омбудсмана питат КЕВР какво се промени след като се повиши цената на водата през последните години. Нищо не се променило, нито качеството на водата, нито течовете”, коментира тя. През миналата седмица в жалба до КС тя поиска да се премахне единната цена на водата.

На въпрос дали ще става кмет на София Манолова обясни, че има каузи, които е започнала и няма да ги изостави до края на мандата си, в следващата година и половина. „През тази година на дневен ред са банките, колекторските фирми (събирачите на дългове - б. р.), Закона за частния фалит”, уточни омбудсманът на България.

Според Манолова има опити за бойкот на изпълнението на промените в нормативните документи за помощите на хората с увреждания. Обмудсманът от средата на февруари ще отвори специална телефонна линия, на която инвалиди и техни близки да звънят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.