Мая Манолова: В 10 частни топлофикации отишли над 43 милиона

Мая Манолова: В 10 частни топлофикации отишли над 43 милиона

43,842 млн. лв. са отишли в 10 частни топлофикации в последните 8 месеца. Парите са платени от Фонд сигурност на електроенергийната система след решение на КЕВР. Това каза в парламента Мая Манолова по време на комисията за ревизия.

Топлофикациите са водили и спечелили дела срещу КЕВР срещу определени от тях твърде ниски цени на тока от комбинирано производство. В резултат на това комисията е решила да коригира решението си на вече определени цени.

Александър Йорданов от КЕВР обясни, че има такива ценови решения, към онзи момент цените на тези топлофикации са подценявани от КЕВР, вероятно за да бъдат овладяни цените, но след като Върховният административен съд с решенията си е дал указания, КЕВР е трябвало да ги спази и да коригира цената. „Това означава, че за онзи ценови период потребителите са плащали по-малко и се компенсира сега това", обясниха от КЕВР.

За първи път виждам КЕВР да си коригира решения на вече определени цени, вече платени и то през фонда. Това прилича на добре организирана схема за източване на фонда с участието на КЕВР, заяви обаче Манолова и подчерта, че регулаторът никога не го е правил след оспорвания на цените от граждани.

Според Манолова същите топлофикации са печелили дела и през 2017 г., но не е открила данни за изплатените суми. По думите й, тези средства можели да се използват за поевтиняване на тока.

Манолова попита и защо е било нужно Фондът "Сигурност на електроенергийната система" на да изплати 500 млн. лв. на НЕК в периода 2016 - 2021 г. От фондът отговориха, че парите са били за компенсиране по методика за зелена енергия, когато е имало голямо разминаване за изкупуване на ток от ВЕИ. Затова са платени 79 млн. на година. Останалите 200 млн. са за компенсиране на "Марица-изток 1" и "Марица-изток 2" за изкупуване на енергия за минал период, защото фондът не си е предвидил достатъчно средства на време, тъй като се работи по прогнозни цени на въглеродните квоти.

Председателят на Комисята по ревизията смята, че прогнозните цени на парното трябва да се определят на 3 месеца, а не веднъж годишно. Тя щяла да внесе законопроект, ако остане време на парламента.

"Ако познавате пазара на природен газ, високите цени са през зимните месеци и ако цените са на тримесечие, ще се плаща скъпо парно през зимата и евтина топла вода през лятото, това е пазарно колебание е всяка година", обясни Йорданов от КЕВР.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.