Фирмите за бързи кредити да се лицензират, предлага омбудсманът

Фирмите за бързи кредити да се лицензират, предлага омбудсманът

Омбудсманът Мая Манолова предлага мерки срещу заробващи такси и лихви на фирмите за бързи кредити. По-строг контрол, от регистрационен режим в БНБ фирмите да преминат на лицензионен. Според нея, при тези фирми няма ефективен контрол от държавата.

"В момента гражданите страдат от липсата на контрол от държавните институции по отношение на отпускането на бързите кредити. Сега единствено Комисията за защита на потребителите имат отношение, но само за неравноправните клаузи", коментира Манолова по време на форум за проблемите на ползвателите на бързи кредити.

Oмбудсманът иска законодателни промени, които да ограничат таксите, дължимите суми да не се променят едностранно от фирмите и да не се изискват банкова гаранция или поръчител. 

За подобряване на ситуацията с вечните длъжници Манолова отново напомни за евентуалното приемане на Закона за частен фалит. Така на некоректните длъжници ще се даде втори шанс да продължат живота си, допълни Манолова.

Над 3000 жалби срещу фирмите за бързи кредити е получила за три години омбудсманът. Според сигналите до Манолова, има неравноправни клаузи в договорите за бързи кредити, с които пряко се нарушават правата на потребителите.

„България е в топ 5 по лоши кредити. Изискванията, които представят пред клиентите си фирмите за бързи кредити, са трудно изпълними или неизпълними. Имаме случай с така наречените „кредити за 1 лев”. Да, лихвата наистина е за 1 лв., но задължението да бъде сключен договор с гарант, докарва възнаградителната лихва до ниво от 130 %”, заяви Манолова.

По думите и все още има договори в празни полета, без погасителен план, задължение за подписване на запис на заповед. Тя спомена и за онлайн договори, при които клиентът няма пълна информация какви са условията на бързото кредитиране.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.