Махнаха незаконна бариера към Гребната база

Махнаха незаконна бариера към Гребната база

Община Пловдив и областната администрация махнаха бариера на ул. „Ясна поляна” към Гребната база. Това съобщи областният управител Дани Каназирева. Тя уточни, че демонтажът е станал, след като е внесла в местната власт становище, че бариерата е незаконна.

"За първи път, откакто участвам  в местната власт - доскоро като общински съветник, а сега като областен управител -  виждам такава бърза реакция. Пожелавам на кмета Здравко Димитров и неговия заместник Тодор Чонов да работят все така", коментира Каназирева. Като юрист тя е категорична, че бариерата е  поставена незаконосъобразно, тъй като улицата е публична собственост и не  може да се прегражда.

Областният управител  напомни, че през  пролетта  бяха  събрани  стотици подписи  на  граждани с искане за отваряне на ул. "Ясна поляна". Подписката  беше  внесена в  Община Пловдив заедно с правното становище на  Каназирева.  От администрацията  обаче  нямаше реакция, нито желание за диалог. „Сезирахме тогава Окръжна прокуратура, защото с преграждането на пътя  грубо бяха нарушени няколко закона“, припомни  областният управител.

В  становището си тя посочва, че за монтажа на бариерата  липсва решение на  Общински съвет.  В разрез с нормативната уредба /ЗМСМА и ЗОС/  ул. „Ясна поляна“ е  преградена със съгласието на Експертния съвет на Общинската комисия по безопасност на движението, който  без правно основание е иззел  правомощията на Общинския  съвет.  Решението  за затваряне на улицата  не е публикувано  на интернет страницата на общината и не е изпратено за становище на заинтересовани организации .

На законодателно ниво /ЗМСМА, Закон за общинската собственост,  Закон  за пътищата и Конституция  на България / е въведено изискването за използване на имотите - общинска собственост, включително и на улици,  за трайно задоволяване на обществени потребности в интерес на населението на общината. В случая  бариерата на  ул. „Ясна поляна“  беше монтирана  категорично в ущърб на интереса  на гражданите.

"Стана  още ясно, че  таксата от два лева за  вход на улицата  не фигурира в общинската наредба. Парите са събирани без правно основание, тъй като в приложението към  общинската наредба не е посочена  ул. "Ясна поляна". Това  е правен абсурд“, коментира Дани Каназирева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.