Махат покривките от масите в кръчмите

Махат покривките от масите в кръчмите

Първите клиенти предпочитат да седят на местата на терасите

С маси без покривки, дамаска, подлежаща на дезинфекция, почистване на всеки 20 минути и препарат за ръце на входа отвориха и вътрешната част на заведенията в столицата. Това установи проверка на Българската агенция по безопасност на храните, на която присъства и екип на „Телеграф медиа“.

Целта е спазване на противоепидемичните мерки за недопускане на разпространението на коронавирус. Преди дни със заповед на Министерството на здравеопазването беше разрешена работата на вътрешните помещения на заведенията при спазване на определени мерки. Част от тях са свързани с разстояние между масите и столовете в обекта, което трябва да е минимум 1,5 метра, недопускане на повече от четири души на една маса, инструктаж на персонала за работа с клиенти, носене на маски или шлемове, както и честа дезинфекция на обектите.

Инспектори от агенцията по храните


стартираха контрола и за тези изисквания от 1 юни


По време на проверката инспекторите преглеждат всички хранителни продукти за това дали не са с изтекъл срок на годност, както и за хигиената и носенето на предпазни средства от персонала. В заведението, което се намира на столичния бул. „Свети Наум“, не бяха констатирани нарушения при физическата проверка. Собственикът на ресторанта съобщи, че от понеделник работи и вътрешната част на заведението, но


повечето клиенти предпочитат да седят на терасата


На масите покривки няма, а столовете са изработени от ковано желязо и имат възглавници, чиято дамаска позволява миене и дезинфекция, тъй като е непромокаема. Масите са разположени на повече от 2 метра отстояние една от друга, а според изискванията трябва да е поне 1,5 метра. На входа към терасата и заведението пък е поставена малка маса, на която има три дозатора с дезинфектант за клиентите. Персоналът пък се инструктира всяка сутрин преди започване на работния процес. За да спази тези изисквания, собственикът на ресторанта Петър Янков коментира, че е намалил броя на масите до 40% от пълния капацитет, който е около 150 човека.

При този темп на работа се очаква


бизнесът да се възстанови най-рано след година и половина


заяви Янков. До момента загубите му възлизат на 95%, като в момента реално оборотите, които прави, са не повече от 15% от тези преди пандемията. Заради коронавируса и всички празненства около абитуриентските балове бяха отменени и няма резервации към момента. Той коментира, че откакто заведенията работят, няма голям наплив, защото хората все още се страхуват да се събират.

Бистра Иванова от агенцията по храните коментира, че от отварянето на заведенията се правят проверки и за спазване на противоепидемичните мерки, но засега няма фрапиращи нарушения. Получаваме сигнали от клиентите за нарушения, като неспазване на дистанция, липса на дезинфектант и други, но не са констатирали на място такива.

Пернишко заведение

пък маха и възглавничките от пейките,

освен покривките от масите. Мерките там са взети поради пандемията и с цел по-лесна дезинфекция. Освен това са премахнати и пердетата, за да се осигури спокойствие и сигурност на клиентите. Тези мерки обаче се прилагат от малка част от ресторантите в Перник, установи „Телеграф медиа“.

В повечето заведения обаче в миньорския град върху масите има покривки, както и възглавници върху местата за сядане, а персоналът работи без маски. Спазването на разстояние в повечето заведения го няма и на масите седят повече от четирима души. Последните две седмици в кафене на главната улица в града се организират партита, на които мерките за безопасност ги няма. На всяка маса има повече от четирима човека, както и на бара. Заради по-ниските температури някои от заведенията дори изкараха одеяла, с които клиентите да се завиват, докато консумират напитки.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.