0

 

Още 5 утвърдени стандарта „България” за хляб и брашно разработва Българската агенция по безопасност на храните, съвместно с експерти от бранша.
Това съобщиха от БАБХ пред „Телеграф”.

 

Още 5 утвърдени стандарта „България” за хляб и брашно разработва Българската агенция по безопасност на храните, съвместно с експерти от бранша.
Това съобщиха от БАБХ пред „Телеграф”.


Очаква се новите стандарти да бъдат обявени още тази седмица, каза Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
Ръж
Петте нови стандарта ще бъдат за ръжено брашно, пшенично пълнозърнесто брашно, както и за ръжен хляб, пшеничен пълнозърнест хляб и ръжено-пшеничен хляб.


Те допълват гамата от съществуващите от 2011 г. стандарти „България” за бял, „Добруджа” и типов хляб и съответните три типа брашна. Като основа за този стандарт е послужил БДС отпреди 1989 г.
Полезни
Ръжените и пълнозърнестите хлябове минават за по-полезни и дори диетични, но досега много често са били обект на имитации. Имало е случаи те да се забъркват от бяло брашно и да се оцветяват с боя и дори с кафе, за да им се придаде по-тъмен цвят.
Витамини
Пълнoзъpнecтият e пpoизвeдeн oт нaтypaлнo, нeпpeчиcтeнo oт тpицитe бpaшнo. Пopaди тoвa y нeгo ce зaпaзвaт витaминитe и цeлyлoзaтa, кoитo липcвaт пpи бeлитe xлябoвe. Toчнo зaтoвa тoй e мнoгo пoлeзeн зa opгaнизмa ни, кaтo cтимyлиpa xpaнocмилaнeтo и ocигypявa някoи цeнни cъcтaвки. Бoгaт e нa paзлични минepaли, coли и нa витaмини oт гpyпa B.
Ръженият хляб е произведен от ръжено брашно, близко по състав и свойства до пшеничното. Дори е по-богато на витамини от група B. Затова се препоръчва при профилактика срещу сърдечносъдови заболявания. Подходящ е и за диабетици.
На светло
Новите хлябове по стандарт ще се правят от български суровини и то само от фирми в белия сектор, заяви Кукушева. Това е така, защото производителите им ще трябва да получават одобрение от БАБХ. Одобрените производители пък ще влизат в списък, който ще може да се види на сайта на агенцията. Всичко това гарантира стриктен контрол.
Върху продуктите по стандарт – хляб и брашно, ще има и съответното лого – картата на България с три житни класа.
У дома
По думите на Кукушева новост е това, че брашната по стандарт ще могат да се продават в малки потребителски опаковки – в пакети от 1 до 5 килограма. Така домакините ще могат да си ги купуват от търговската мрежа, за да си правят тестени изделия у дома.
За новите продукти по стандарт ще има утвърдени рецептури, които също ще бъдат публикувани на сайта на БАБХ. По думите на Кукушева хляб „България” се прави по стария БДС, който е съществувал още по времето на социализма.
Деца
Разширяването на стандарта „България” се прави основно с цел да се гарантира снабдяването с качествени храни на детските градини и училищата, които могат да хранят децата само с продукти по стандарт. Освен това така ще се гарантира по-добра проследимост на доставките към детските заведения – те да са само от производители в белия сектор. В последните 2 години получихме редица сигнали от родители и родителски организации за това, че хранят децата им с изделия, които трудно бихме нарекли качествени, каза Кукушева. Майки носели да покажат хляб и тестени закуски без обозначение за произход и без да отговарят на изискванията за етикетиране. Някои от продуктите видимо не предизвикваха добър апетит, коментира Кукушева.
Сиво
Тя подчерта, че все още сивият сектор в бранша възлиза на внушителните 40%. Това било доказано и от обстойно изследване, което браншовият съюз извършил. Оказало се 1/3 от доставките за детските заведения са от сивия сектор. Изследването обхванало всички общини в страната, плюс софийските.

ГМО-то е забранено

В хляба по стандарт не може да се влага брашно от ГМО зърно. В него може да има само мая (която също не може да е ГМО), готварска, йодирана сол, питейна вода. Може да съдържа ензими, които също не могат да са подлагани на генетични модификации. Допускат се само определени видове технологични добавки. Това са аскорбинова киселина (Е300), оцетна киселина (Е260), моно- и диглицериди на мастни киселини (Е471) и техните естери (Е472). Не се допуска влагането на консерванти, оцветители и други добавки, извън посочените.

Истинският самун с 2 денонощия срок на годност

Хляб „България” е със срок на годност две денонощия. Това гласи стандартът, приет през април 2011 г. за хлябовете „Добруджа”, „Бял” и „Типов”. Той се произвежда в три грамажа: 500 г, 650 г и 830 г.
През 2011-а бе утвърден и стандартът „България” за трите типа брашно – бяло, „Добруджа” и типово.
Към август тази година са утвърдени 98 обекта, които са получили разрешение от БАБХ да правят хляб и брашно по стандарт. Част от фурните и мелниците обаче са обявили, че временно преустановяват дейност.