Магическият реализъм на барон Мюнхаузен

Магическият реализъм на барон Мюнхаузен

В трудни моменти, и защото не сме средновековни хора, трябва да се обръщаме към науката и литературата. Покрай пандемията от COVID-19 обществото ни е в критична ситуация и ще се наложи да припомним физичната постановка за Теория на хаоса. Хаосът обяснява много явления като например защо листата имат повторяеми форми.

Пак в тази теория линейното означава права линия, а нелинейното – точно обратното. Например планетите следват нелинейна елиптична траектория около Слънцето. Формата на клоните на дърветата следват нелинеен алгоритъм на възпроизвеждане. Кръвоносните съдове и корените на дърветата също следват нелинеен модел на разпределение.

Сега да видим какво се получава в нашата борба с вируса и каква директория следваме. Има нещо странно в тази ситуация, магически реализъм, на който биха завидели Маркес и Мигел Анхел Астуриас. Уж всичко върви според заповеди и планове, ама действителността те изпраща в друго измерение. Оказва се, че от общо 332 болници, имащи договор с НЗОК за осигуряване на лечение, само 158 са приели COVID болни. При останалите 174 в графата „заети легла с пациенти с диагноза COVID“, стои 0. Данните са фрапиращи на фона на факта, че от цялата страна валят сигнали за липса на места за болни от коронавирус в лечебниците.

Ето тук е магическият реализъм. Оказва се, че легла в болниците има. Има и разпоредени реорганизации от министъра, но резултатите са плачевни. Нещо повече – от цялата страна валят сигнали за недостиг на легла за заразени. Обаче простите сметки показват, че легла в болниците има достатъчно, но липсата на координация прецаква системата.

Най-важното в една война е логистиката. В един момент, при добра логистика, няма значение колко войници ще се стрелят и мушкат едни срещу друг, а има значение кой е бил най-добре подсигурен. Това обаче търпи гръмовен провал у нас, защото болници с договор в касата нямат нито един пациент с вируса. В привидно реалистичния контекст вече започват да се вмъкват магически и фолклорни елементи. А именно – намесва се вездесъщият Фейсбук. В него хората започват да разпространяват рецепти, листовки, лекарства и всякакви шамански дивотии.

По споменатата Теория на хаоса в момента сме в състояние на нелинейно развитие. И докато в нея в крайна сметка има някаква подреденост, в нашия случай нещата не стоят така. Да се докарат хората до самоорганизация в социални мрежи е направо опасно и вредно. Там бъка от психясали маниаци, откровени откачалници и майстори на фалшивите новини. Впрочем, ако сега не нанесем удар на фалшивите новини, следващите поводи за това ще ни се струват пренебрежимо нищожни.

Не можем да очакваме реални и ефективни резултати от борбата ни с COVID-19, ако оставим да ни управляват неясни субекти от социалните мрежи. И понеже стана дума за физика, трябва да търсим линейното развитие в тази тежка схватка с опасен противник. А не да си отваряме нови фронтове със злонамерени маниаци от социалните мрежи, и то заради калпава организация. И пак са физика приключенията на героя на Ерех Распе – барон Мюнхаузен, който сам се извадил от блатото, като се дърпал за ушите. Физика, но невъзможна, уви. Така че да не изпадаме в крайностите й. Те са подходящи за литературата. Другото е сериозна наука и държавническа организация, за да не трябва един ден да се дърпаме за ушите. Някакъв сбъркан магически реализъм на барон Мюнхаузен.

Още по темата: 

https://www.monitor.bg/bg/a/view/fejsbuk-zameni-koordinacionnija-centyr-horata-sami-se-organizirat-kyde-da-vozjat-bolnite-234422

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.