0

К ойто иска да има здрав и свеж магданоз през пролетта, е време да го засади в двора си през ноември.

Който иска да има здрав и свеж магданоз през пролетта, е време да го засади в двора си през ноември.

Специалистите твърдят, че най-ароматен, здрав и полезен е магданозът, засят през есента, защото презимува и към многото му полезни качества се прибавя още по-голяма устойчивост. Има много спорове сред градинарите дали магданозът е едногодишен или е многогодишен. Истината е, че е двугодишно растение. Въпреки че ако го оставим в градината и не го изкопаваме, той може да се развива и няколко години. Много често, когато разровим снега през зимата, ще открием отдолу здравите зелени листенца на ароматната и лечебна подправка.

Не мръзне

Това растение не се страхува от измръзване. Културите и издънките могат лесно да презимуват и да не загиват едновременно. Какви са тънкости на засаждането за зимата. Поради факта, че магданозът съдържа много етерично масло, зърната му могат да израстват доста бавно, пише bg.farmafans.ru. Най-лесният начин е да ги подготвите предварително. Обвийте ги във влажна подложка от марля и ги оставете на топло в стаята. Когато те покълнат – ги поставете в хладилник. След 7 дни пристъпете към засаждане.

Правила

Края на октомври и началото на ноември е най-доброто време за засяване на магданоза за зимата. Най-добре в този случай е да изберете ранни сортове семена. Прекопайте и наторете с компост или прегоряла оборска тор. Внимавайте, защото магданозът не харесва изобилието от минерални торове. Магданозът обича обикновени или слабо кисели почви на открито слънчево място. Добре е да го засадите след картофи, домати, лук или зеле. Първо правим канали в земята, като поръсваме върху тях негасена вар. Разстоянието между всеки канал трябва да бъде 15 см. Семената се засяват на дълбочина 1,5 см. Добре е да мулчираме, за да е топличко на семенцата. Броят на семена за засаждане през зимата трябва да се увеличи с 30%, тъй като има вероятност през пролетта не всички да покълнат.

Грижата за магданоза е проста. Полива се през два три дни и се почиства от плевели.

Многогодишен

Другата подправка, която спокойно може да си презимува на двора, е джодженът. През ноември е добре да се изреже ниско. След това китките се сушат в хладно помещение. Важно е да се знае, че джодженът е вкусен като подправка или пресен, или само сушен. Той не е подходящ за консервиране в бурканчета със сол, както по този начин отлично се съхранява копърът. Смята се, че джодженът може да вирее на едно място до три години. Практиката обаче показва, че той се саморазсажда десетки години на едно и също местенце в двора. Важното е да не е директно огрян, обича шарена сянка и да е близо до кладенец или влага.

Коренища

Все пак, за да се освежи, е добре в началото на ноември да се издавят корени и да се засадят на друго място. Така ще бъде по-сочен и свеж. Джодженът се отразява отлично на пипера и го пази от вредители, когато е насаден до лехите. Той също не изисква специални грижи, нито специално торене. Когато премине зимата и времето се позатопли, нежните му тъмнозелени и ароматни листенца ще се покажат над земята. Точно тогава ароматът му е най-нежен.

Полезни за кожата, стомаха и бъбреците

Магданозът, освен че е подправка, която буквално се използва за всяко средиземноморско ястие, е изключително полезен за хора с камъни в бъбреците, за изсветляване на кожата, както и за анемия. Основната причина е, че съдържа в огромни количества витамин С. Джодженът, който е семейството на ментата, освен като подправка за боб, риба, салата с домати и лук, е много полезен за стомаха. Чай от джоджен успокоява болно гърло и язва.