0

М агданозът е многогодишно растение, с произход от Средиземноморието. Често обаче се отглежда като едногодишна култура. Още през първата година дава изобилие от стъбла и листа.

Магданозът е многогодишно растение, с произход от Средиземноморието. Често обаче се отглежда като едногодишна култура. Още през първата година дава изобилие от стъбла и листа.

През втората година магданозът цъфти с жълто-зелени цветове, а листата му са по-малко ароматни. Ако му позволите, той ще се саморазсади и така ще се сдобиете с нови растения следващата пролет. Междувременно, вие ще можете да се снабдите със семенца, които ще можете да засявате през идните години.

През третата и последна година, можете да реколтирате корена му, преди растението да загине.

Студ

Магданозът може да издържи на много ниски температури – до минус 12 градуса по Целзий. При продължителен мраз ще загуби своите листа. Можете да го покриете с подходящо покривало или да го внесете на закрито.

Магданозът расте добре както на пълно слънце, така и на шарена сянка. Чувства се отлично на глинеста, добре снабдена с хранителни вещества почва. Градинарите обикновено правят усилие да поддържат почвата му влажна. Но магданозът толерира леко засушаване. Леко повяхнало растение ще се освежи добре веднага след поливане.

Компост

По отношение на торенето магданозът няма специални изисквания. Просто сложете малко компост при засаждане. Това ще му даде жизнени сили през целия сезон.

Засадете магданоз в близост до рози, царевица, домати, моркови и аспержи.

Семената на магданоза бавно покълват. Отнема три седмици, за да поникнат. Натиснете семената за една нощ в чаша вода, за да ускорите процеса.

Засяване

Засяването може да стане на закрито от 10 до 12 седмици преди последния пролетен мраз. Може да бъде засят директно в градината 3 до 4 седмици преди тази дата. Засейте семената на дълбочина около 1 сантиметър и на отстояние от 15-20 сантиметра. Поддържайте почвата влажна. Ако засявате на закрито, покрийте съдовете с покривало за поддържане на влажност, което ще махнете, щом разсадът се покаже. Когато разсадът е достатъчно голям, пресадете в градината на отстояние 15 сантиметра и също толкова разстояние между редовете.

Разсадът е готов за засаждане в градината, когато температурата на почвата достигне поне 21 градуса по Целзий.

Почва

Понеже всяко растение пуска дълги корени, разрохкайте почвата на дълбочина 30 сантиметра. След засаждане, полейте внимателно.

За да приберете реколтата, отрежете стъблата до земята, започвайки от периферията към центъра. Оставете стъблата и листата в центъра, за да може растението да продължи да бъде продуктивно.

Как да съхраним семената?


През втората си година, магданозът насочва по-голямата част от енергията си към цъфтеж и даване на семена. Когато магданозът цъфне, оставете цветовете да изсъхнат и да станат кафяви, преди да ги съберете от растението. Поставете главите на цветчетата в плик от амбалажна хартия и леко потрийте, за да паднат семената. Пресейте семената от растителни остатъци с цедка с фина мрежа и ги съхранявайте в херметически затворен контейнер на сухо и хладно място. Семената са жизнени до 3 години.

В периоди на горещо и влажно време, магданозът е податлив на гъбични заболявания. Можете да ги избегнете, ако осигурите на растението добра циркулация на въздуха чрез редовна резитба и поставянето му на място, добре огрято от слънцето и с добре дренирана почва.