Магдалена Костова: Надяваме се повече граждани да се преброят електронно

Магдалена Костова: Надяваме се повече граждани да се преброят електронно

  • Събираната информация от анкетите носи полза на всички
  • При предварителния обход са засечени 1,3 млн. сгради извън кадастъра, това заяви пред "Монитор" директорът на дирекция „Демографска и социална политика“ в Националния статистически институт (НСИ) Магдалена Костова.

- Г-жо Костова, кои са основните неща, които трябва да знаят гражданите преди 18-ото по ред преброяването, насрочено за 2021 г.?

- Хубаво е да се знае, че информацията, получавана от преброяването, е необходима и полезна, защото в определени аспекти това е единственият източник за събирането й. В периодите между преброяванията тя служи за формирането на определени мерки, разпределянето на средства, включително и еврофондовете. То е важно и мащабно изследване и е задължително. Преди всяко преброяване се приема закон за него и е съобразен с изискванията на ЕС и нашите национални особености.

- Коя точно информация може да се получи само по време на преброяванията?

- Преброяването е единственият източник на информация за жилищния фонд и жилищните условия на населението, както комунално-битови, така и свързаните с използваната енергия за отопление, прилагането на възобновяеми източници, достъпността на средата и различните предмети и услуги, използвани от домакинствата в ежедневието им. Преброяването е единствен източник на информация за домакинствата и семействата в страната. На базата на тази информация след това се разпределят различни средства по линия на социалното подпомагане.

- При електронното преброяване няма ли риск от подаването на невярна информация от страна на гражданите?

- Един от основните принципи на преброяването е декларативност. Не искаме нотариални актове или други документи, удостоверяващи истинността на декларираната информация от хората. Наистина има риск от изкривяване на данните, но преброяването е изключително ценен източник на информация. Тя не е само за политиците, за властта, академичната общност, а и за всеки един гражданин. Затова е добре всеки да декларира истинското положение на нещата.

- При предишното преброяване каква част от информацията бе подадена електронно от гражданите?

- При преброяването през 2011 г. 42% от населението и 35% от жилищата се преброиха електронно. Надяваме се, предвид ситуацията с пандемията, а и навлизането по-широко на ползването на интернет, повече хора да се преброят електронно. Попълването на преброителната карта ще бъде достъпно за всякакви устройства, както на обикновени компютри и лаптопи, така също и на телефони и таблети.

- Кога ще се активира системата на НСИ, за да могат гражданите да се преброят електронно?

- В 00:00 часа на 22 януари ще бъде отворена системата. Преброяването ще става с регистрация. Достатъчно е само един човек от домакинството да се регистрира. С една регистрация ще могат да се подадат данни за жилището, в което живее, и за всички лица в него.

- Какви лични данни ще се изискват за регистрацията и анкетата по преброяването?

- Самата регистрация става с валиден български документ за самоличност. Няма значение дали става дума за лична карта, шофьорска книжка, капитански или международен паспорт. Тези данни не се съхраняват при нас, а нашата система прави директна връзка с регистрите на МВР и проверява дали има такова лице. Няма нужда да се сканират документите. Също трябва да се добави ЕГН и валиден адрес на електронна поща, на която ще получи потвърждение за регистрацията и линк за достъп до системата. Това се прави, за да се избегнат злоупотреби, например един човек да преброи много други хора. За нас е важно да идентифицираме лицето, което се регистрира.

- При миналото преброяване бяха ли открити пропуски и изкривяване на информацията?

- За част от информацията с наличните регистри в страната правим впоследствие проверка. Например за образование, за икономическа активност може да се сверят данните. При преброяването често се бърка степента на образованието доктор с професията доктор. За други обаче не можем, защото няма информация. Няма единен регистър на сградите, адресите и жилищата. Информацията е частична и е в общините.

- Какъв е графикът на физическото преброяване? По колко души или домакинства ще се падат на един преброител?

- Преброяването с преброители започва на 1 февруари и ще приключи до 15 февруари. През този период жилищата могат да се посещават от 08:00 до 20:00 часа, включително събота и неделя. Преброителите трябва да се идентифицират със служебна карта.

- На миналото преброяване по колко домакинства са се падали на един преброител и колко сега?

- За преброяването страната се разделя на контролни райони и преброителни участъци. Един участък има 100-120 жилища и съответно - 200-250 лица. Броят на живеещите обаче варира в широки граници, защото населението не е разпределено пропорционално по цялата територия. Имаме 1200 села с до 50 човека, но пък там има много необитаван сграден фонд. Един преброител може да има от един до три участъка, в зависимост и от неговото желание и от броя на преброителите, набрани в съответната община. В зависимост от резултатите от електронното преброяване, ако се наложи, ще се прави преразпределение на преброителите.

- Имаше ли особени проблеми при предишното преброяване?

- Имаше единични случаи на хора, отказали да бъдат преброени. Мина нормално и имаше голям интерес към електронното преброяване.

- Кога се очаква да излязат окончателните резултати от преброяването през 2021 г.?

- Надявам се след средата на следващата година постепенно да започнем да публикуваме резултатите. Експресните данни от него ще бъдат налични още към края на март. Те обаче ще бъдат само за общия брой на населението, жилищата, сградите и домакинствата на различни териториални нива.

- Какво показват първите данни от преброяването на сградния фонд, проведено съвсем наскоро?

- Това е предварителният обход, който трябваше да извършим. Причината е задължението ни към Европейската комисия за предоставяне на данни за разпределението на населението върху мрежа от един квадратен километър. Тъй като населението на практика не може да се геореферира, геореферирахме сградите. Страната няма национален адресен регистър, още повече с географски координати, кадастърът също няма пълно покритие на страната. Затова и трябваше да се направи този обход, който продължи през юли, август и септември. Работиха 2000 регистратори, основно служители на общините и на НСИ. Те обиколиха територията на цялата страна и геореферираха всички жилищни сгради и други обекти, в които се предполага, че към критичния момент на преброяването ще има лица. Предстои да се публикува доклад с резултатите от този обход. По предварителни данни вече са геореферирани 2,5 млн. обекта. От тях малко по-малко от половината - около 1,2 млн., бяха потвърдени точки от кадастъра, които са били налични в нашата система. Над 1,3 милиона са геореферираните нови точки от нашите регистратори. Работата бе изключително голяма по обем и е много полезна за статистиката. Събраната информация ще бъде използвана и от общините. Тя може да подпомогне изграждането на бъдещия национален адресен регистър.

- Колко от страните в Евросъюза имат такъв национален адресен регистър?

- Повечето имат национални адресни регистри със съответните географски координати. Малко са държавите, които нямат. В Европа те са 3 или 4 и ние сме една от тях. НСИ не отговаря за изграждането на национален адресен регистър. Можем само да окажем съдействие с вече събраната информация.

ВИЗИТКА:

- Завършила СА „Димитър Ценов“ - Свищов, специалност „Социално-икономическа информация”

- От 1995 до 2003 г. работи в Териториално статистически бюро Плевен

- От 2003 до 2010 г. е експерт в отдел „Демографска статистика“ в НСИ

- Отговаря за преброяване на ненаселените места при преброяване 2011

- От 2011 до 2013 г. е началник на отдел „Демографска статистика“

- От 2014 г. е директор на дирекция „Демографска и социална статистика“

- Ръководител на проекти, финансирани по оперативни програми и европейски фондове

- Омъжена, с две деца

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.