0

М аестро Емил Табаков ще дирижира Софийската филхармония на 12 ноември в концерт с две емблематични за руската музикална култура сюити – из балета „Лебедово езеро“ на Чайковски и „Гогол-сюита“ на Шнитке. Събитието ще се състои в зала „България“, съобщиха от филхармонията.

Маестро Емил Табаков ще дирижира Софийската филхармония на 12 ноември в концерт с две емблематични за руската музикална култура сюити – из балета „Лебедово езеро“ на Чайковски и „Гогол-сюита“ на Шнитке. Събитието ще се състои в зала „България“, съобщиха от филхармонията.

През 1875 г. дирекцията на имперските театри се обръща към Чайковски с необичайна поръчка. Предлагат му да напише балет „Езерото на лебедите“. До този момент никой от т. нар. сериозни композитори не е писал балетна музика. Изключение правят единствено французите Адолф Адам и Лео Делиб. Противно на очакванията, Чайковски приема.
Предложеният му сценарий е по мотиви от различни народни приказки, в които се разказва за омагьосани девойки, превърнати в лебеди. По спомени на съвременници, той дълго търси с кого да се консултира, за да събере точните данни, за да напише музика към танците. Интересува се дори каква трябва да бъде дължината на отделните сцени, колко да са тактовете и т. н.


Едва след внимателно проучване на различни балетни партитури, за да схване този род композиране в детайли, започва същинската работа. Премиерата на „Лебедово езеро“ минава незабелязано. Спектакълът е обявен за несполучлив и след 8 години е свален от сцената. Едва 2 десетилетия по-късно, след смъртта на композитора, когато с хореографията се заема легендарният вече Мариус Петипа, „Лебедово езеро“ става един от най-изпълняваните балети.