Мачкат пътните джигити със скорост 5800 акта на ден (ОБЗОР)

Пътна полиция чертае маршрутите на зрелостниците, за да ги следи

Мачкат пътните джигити със скорост 5800 акта на ден (ОБЗОР)

Тръгва акция „Балове“ в цялата страна, ще наказват стърчащите от колите младежи

Със скорост от над 5800 акта на ден Пътна полиция наказва джигитите у нас.

От началото на месеца до 17 май вече са издадени над 38 хил. фиша на място при установяване на нарушители, 551 125 електронни фиша и близо 10 хил. акта за административни нарушения на Закона за движение по пътищата, съобщиха за „Монитор“ от МВР.

В същото време МВР обяви старт на акция „Абитуриенти” у нас, като целта е да се осигури безопасното празнуване на зрелостниците. В цялата страна Пътна полиция ще следи дали абитуриентите или техните шофьори са седнали зад волана след употребата на алкохол, дали са правоспособни и спазват ли правилата за движение.

Акцент ще бъде поставен и върху пешеходците, които по празници често създават предпоставки за инциденти, казват униформените. За организацията от СДВР обясниха, че при тях постоянно постъпва информация къде ще има изпращане или балове и какъв ще е маршрутът на празнуващите. На територията на Столичната община между 20 и 30 екипа ще се занимават с пътен контрол и безпроблемното придвижване на абитуриентите.

Акция „Абитуриенти“ ще продължи през целия май, а в столицата вече са начертани и маршрутите на зрелостниците, по които контролът ще бъде засилен. Подобни мерки се предприемат и в останалата част от страната. Нарушителите ще бъдат снимани с камери, за да бъдат взети мерки спрямо лицата, погазили закона.

„Когато се превозват пътници, които са повече от разрешените, това е нарушение на Закона за движение по пътищата, както и показването през различните видове отвори на автомобилите. Предпазните колани са задължителни за водачите и за всички пътници. Считат, че след като празнуват, не са длъжни да спазват правилата за движение. Всичко това са нарушения. Ако в момента не са санкционирани, това не означава, че след това няма да се вземат мерки и наказания“, обяви инсп. Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“.

„Ще бъдат изготвени фотоснимки и видеоклипове, с които ще установяваме нарушителите. Ще се следи за всякакви нарушения - както за правилното движение по пътното платно, така и за правилното превозване на пътниците. За ползването на обезопасителните системи, за спазването на скоростните режими“, добави началникът на отдел „Пътна полиция“ към СДВР Мартин Цурински.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.