0

З а момента 8 машини за гласуване не работят, предстои Централната избирателна комисия /ЦИК/ да реши как да продължи гласуването в тези секции. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По думите му това е в рамките на очакваното, защото и предишни машинни гласувания между 0.5 и 1 процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем.

За момента 8 машини за гласуване не работят, предстои Централната избирателна комисия /ЦИК/ да реши как да продължи гласуването в тези секции. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По думите му това е в рамките на очакваното, защото и предишни машинни гласувания между 0.5 и 1 процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем.

"В общи линии машините проработиха, но има локални проблеми", коментира Томов пред БТА. Говорителят на ЦИК все още няма информация какви точно са дефектите с машините за гласуване. Затова предстои решение на ЦИК. Той добави, че Комисията се събира в 9.30 часа, ако се наложи, може и по-рано, за да реши как ще продължи гласуването на тези места.

Томов посочи, че местата, на които има технически проблеми с машинното гласуване, са: РИК 25 - в три секции, във Варна - в 2 секции, в Бургас - в 2 секции, както и в 26-ти РИК. 

Две са вече секциите в Добрич - 98 и 94-та, в които от ЦИК решиха да се премине изцяло на гласуване с хартиена бюлетина, след като машините дадоха дефект, предаде БНР. Избиратели, наложило се да чакат с часове пред СИК до вземането на решение, са готови да подадат жалби заради забавянето. По думите на председателя на РИК в Добрич Цонка Велкова подобно забавяне на ЦИК от над два часа, в които процесът прекъсва, е недопустимо.
В област Добрич избирателите са 176 003-ма, а секциите са 378, като в 246 от тях има машини.  Не само техническата изправност, но и начина на попълване на партиите и коалиците и преференциалния вот са сред притесненията на РИК в Добрич. На предните избори несъответствия между имена и номер в бюлетината бяха установени едва в процеса на гласуване, заяви председателят на РИК Добрич Цонка Велкова. 

Централната секция във великотърновския град Полски Тръмбеш е преминала на хартиено гласуване заради проблем с машината. Проблем с машините има в Русе. Част от устройствата не са били включени навреме.

Около 7.15 часа стана ясно, че 1/4 от 337-те секционни избирателни комисии в града не бяха се обадили, за да потвърдят старта на изборния ден. Стана ясно, че на местата, където са подавани сигнали, че машините не могат да стартират, техниците се отзовават в рамките на 20 минути. Там машините вече работят, съобщи Нова телевизия.

Проблем е имало и в Бургас. Някои от машините са били със сменен часови таймер (вместо 7.00 е показвала 6.00) и отвориха с час по-късно. В Бургаско две секции вече са преминали на хартиено гласуване.

Големи проблеми на придружителите на незрящите при гласуването. Придружителят може да окаже съдействие само на двама незрящи, но не е ясно дали може да го направи в повече от една секция. Проблеми с устройствата за машинно гласуване имаше в Благоевградска област. Председател на секционна комисия отказа да отиде на работа, предаде БНР.

Осем машини не са успели да стартират в началото на изборния ден, заяви на брифинг заместник-председателят на Районната избирателна комисия Йордан Симонски. В село Струма, община Сандански и сатовчанското село Кочан има вероятност гласуването да продължи с хартиени бюлетини. Председателят на секционната комисия в Горно Краище, община Белица, е отказала  да участва в изборите с твърдението, че там е трябвало да се гласува с машина, а подаденият брой избиратели в масивите  на ЦИК е бил по-малък. Полицията в Гоце Делчев проверява сигнал , който  самата тя е подала до РИК за съмнителното наличие на 4 подвижни секции в община Сатовча за гласуване на хора с увреждания. На парламентарните избори през април тя е била само една.Шест са  жалбите до този момент, подадени от политически партии за нарушения на изборния закон, заявиха от РИК-Благоевград.

В чужбина също има вече проблем – в Бурса отказаха две машини. В секцията вече е възстановено гласуването.