SOS сигнал от смартфона спасява българи в чужбина

SOS сигнал от смартфона спасява българи в чужбина

МВнР създава мобилно приложение

Изпаднали в беда българи в чужбина лесно ще уведомяват родните служби, че са изпаднали в беда. Чрез SOS бутон от мобилно приложение на Министерството на външните работи (МВнР) нашенците ще може да подадат GPS координатите си до служителите на ведомството и до посолството ни и най-близката консулска служба на държавата ни.

Външно министерство започва работа по създаването на мобилно приложение в помощ на българите зад граница, съобщиха от ведомството. За проекта пръв написа "Монитор" още преди години. Сега реализирането му започва.

То ще предоставя в реално време информация за рискове при пътуване в чужбина и ще помага за бърза връзка с Центъра за управление на кризи в Министерство на външните работи на Република България.

Предвидена е и функционалност за подаване на сигнал за помощ или евакуация на български граждани, засегнати от бедствия в чужбина. Инициативата се реализира в партньорство с Министерството на външните работи на Кралство Норвегия по проект „Доизграждане и оборудване на центъра за управление на кризи в Министерство на външните работи на Република България”, като ще се използва дългогодишният норвежки опит в областта.

През следващите 21 месеца, по време на които ще се реализира проектът, са предвидени и други съвместни дейности с норвежката страна. Сред тях са семинари за обмен на опит при управлението и справяне с различни кризи, подобряване на знанията за реакция в случаи на кризи, спешни ситуации, евакуации и др.

Проектът за доизграждане и оборудване на центъра за управление на кризи във ведомството е финансиран от Фонда за двустранни отношения в рамките на Норвежкия финансов механизъм (2014 – 2021 г.).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.