МВнР проведе среща с турския посланик

МВнР проведе среща с турския посланик

Турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. Тази позиция са изразили от външно министерство по време на срещата си с турския посланик у нас Хасан Улусой, съобщава от МВнР.

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева посланикът на Турция  Хасан Улусой бе извикан във външно министерство за среща с директор на дирекция „Югоизточна Европа“ Деян Катрачев, за да обясни изказването си от 11 май, в което призовава българските власти да насърчат изучаването на турски език като предпоставка за увеличаване на турските инвестиции. 

Пред Улусой била изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения. Изрично е било подчертано, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика, като в същото време у нас изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин. 

"Бяха изразени очакванията на България турската страна да се придържа към фундаменталните принципи на които се базират двустранните ни отношения, а именно добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи", се посочва в пресъобщението на МВнР.

На свой ред Улусой заявил, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите. Предоставил текста на своето изказване и обяснил, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани. Посланикът заявил, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин  във вътрешната политика на България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.