МВнР: Няма данни Божков да е използвал служебния си паспорт при напускане на страната

МВнР: Няма данни Божков да е използвал служебния си паспорт при напускане на страната

Няма данни Васил Божков и Георги Попов да са използвали служебните си паспорти, издадени от МВнР през 2019 г., включително при последното им напускане на страната, съобщиха от Външно. От Министерството на младежта и спорта пък уведомиха, че ведомството не е инициатор за издаването на служебни паспорти на двамата.

Коментарът им идва след публикации в медии, че са използвали служебните си паспорти за да напуснат страната.

МВнР е издало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт. Тези паспорти са издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта. Служебните паспорти, издадени през август 2019 г., са анулирани на 17 февруари 2020 г.

МВнР е издало служебен паспорт на Васил Божков и през 2011 г. на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт.

В края на месец януари 2016 г. Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС) изпраща писмо до началника на политическия кабинет на ММС във връзка с необходимост от съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на двамата, които са членове на УС на съюза. В отговор спортното министерство информира МВнР, че БСФС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в патримониума на ММС, но изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов.

От ММС съобщават още, че няма информация кога и по чия инициатива са издадени първите или други паспорти на Божков и Попов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.