0

„Лъвчетата Косара и Симба във варненския зоокът се чувстват добре физически и емоционално, съобщи директорът му Иванка Стоянова.

„Лъвчетата Косара и Симба във варненския зоокът се чувстват добре физически и емоционално, съобщи директорът му Иванка Стоянова.

За тях се полагат абсолютно всички необходими грижи, като са под постоянно лекарско наблюдение. Освен това, при нас съществуват традиции в отглеждането на лъвове. Косара и Симба са спокойни и щастливи, качват по килограм на седмица и вече хапват месо. С много любов за тях се грижи инж. Георги Тодоров“, коментира Стоянова в ефира на Радио Варна.

Лъвчетата бяха спасени от зоокъта в Благоевград, където ги заплашваше сигурна гибел. Майка им отказа да се грижи за тях, не прояви инстинкт да ги кърми, затова след сигнали на граждани, Международната организация за защита на животните „Четири лапи” стартира петиция.

С нея се призоваваше Европейската комисия да обърне внимание на условията в българските зоопаркове и неспазването на общоевропейското законодателство при лицензирането и контрола на дейността им. Косара и Симба спешно бяха преместени във ветеринарна клиника в столицата.

След укрепването на здравословното им състояние двете лъвчета получиха постоянен дом във Варна, където грижите продължават и им се отразяват отлично.

„Всичко е съобразено с българското законодателство. За нас са важни и резултатите от прилагането на европейските директиви“, коментира още Стоянова. На страницата на зоокъта във фейсбук може да се видят кадри с двете лъвчета, които общуват с хората и палуват на воля като малки котета.