ВЪВ ВАРНА: Лъвчетата и тигрицата вече с обновени домове

ВЪВ ВАРНА: Лъвчетата и тигрицата вече с обновени домове

Първият етап от ремонта на варненския зоопарк приключи и сектор „Хищници“, подобект „Големи котки“, вече е напълно обновен. Такъв мащабен ремонт не е извършван от основаването на зоопарка през 1961 година, съобщи директорът му Иванка Стоянова.

„За първи път зоопарк у нас се финансира от Фонда за градско развитие на Северна България, като общата стойност на ремонтните дейности е 1,2 млн. лв. В сектор „Хищници“ са изградени нови външни местообитания, с осигуряване на близка до естествената среда за животните - сух ров, скали с водопад и езеро, големи дънери, озеленяване и платформа за почивка и наблюдение. Лъвчетата Симба и Косара и тигрицата Мария вече са в обновените си домове и се чувстват много добре“, обясни Стоянова.

Тя посочи още, че е готов инвестиционният проект „Реконструкция и модернизация на зоопарк - Варна, етап 2 за реконструкцията на „Местообитания вълци и средно големи котки“. Предстои издаване на разрешение за строеж и избор на изпълнител за строително-монтажните работи.

От 2007 г. зоопаркът изпълнява ролята на Спасителен център, където се полагат специализирани грижи и възстановяване на ранени и бедстващи диви животни с последващо освобождаване на оздравелите в техните естествени местообитания. През 2021 година там са приети общо 82 екземпляра от класове птици, бозайници и влечуги. Към настоящия момент в природата са освободени 31 от тях.

Някои от най-интересните представители, пуснати на свобода в района на природен парк „Златни пясъци“, са обикновен осояд и малък креслив орел, шипоопашати и шипобедрени костенурки са освободени след консултации с Фондация „Геа Челония“ в подходящите за видовете местообитания около Варна, 8 патета „Червен ангъч“ и 1 „Бял ангъч“, пристигнали като осиротели малки, а три месеца по-късно освободени с помощта на природозащитен център „Пода“- Бургас, като са имали възможност да се причислят към ятата от вида си по време на миграционния път.

На свобода са и няколко черни бързолети и градски лястовици, за които са полагани денонощни грижи по изхранването им, след като са паднали от гнездата си. Домашна кукумявка и черношипа ветрушка, бели щъркели и малък кафяв прилеп, също са спасени и впоследствие освободени.

За втора поредна година Спасителният център към Зоопарка спечели финансиране от ПУДООС на стойност 19 113,12 лв., които са изразходвани за ремонтиране на сградата - смяна на дограма, мазилки и хидроизолация на водните басейни, обясни още Стоянова.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.