0

П ървият етап от ремонта на варненския зоопарк приключи и сектор „Хищници“, подобект „Големи котки“, вече е напълно обновен. Такъв мащабен ремонт не е извършван от основаването на зоопарка през 1961 година, съобщи директорът му Иванка Стоянова.

Първият етап от ремонта на варненския зоопарк приключи и сектор „Хищници“, подобект „Големи котки“, вече е напълно обновен. Такъв мащабен ремонт не е извършван от основаването на зоопарка през 1961 година, съобщи директорът му Иванка Стоянова.

„За първи път зоопарк у нас се финансира от Фонда за градско развитие на Северна България, като общата стойност на ремонтните дейности е 1,2 млн. лв. В сектор „Хищници“ са изградени нови външни местообитания, с осигуряване на близка до естествената среда за животните - сух ров, скали с водопад и езеро, големи дънери, озеленяване и платформа за почивка и наблюдение. Лъвчетата Симба и Косара и тигрицата Мария вече са в обновените си домове и се чувстват много добре“, обясни Стоянова.

Тя посочи още, че е готов инвестиционният проект „Реконструкция и модернизация на зоопарк - Варна, етап 2 за реконструкцията на „Местообитания вълци и средно големи котки“. Предстои издаване на разрешение за строеж и избор на изпълнител за строително-монтажните работи.

От 2007 г. зоопаркът изпълнява ролята на Спасителен център, където се полагат специализирани грижи и възстановяване на ранени и бедстващи диви животни с последващо освобождаване на оздравелите в техните естествени местообитания. През 2021 година там са приети общо 82 екземпляра от класове птици, бозайници и влечуги. Към настоящия момент в природата са освободени 31 от тях.

Някои от най-интересните представители, пуснати на свобода в района на природен парк „Златни пясъци“, са обикновен осояд и малък креслив орел, шипоопашати и шипобедрени костенурки са освободени след консултации с Фондация „Геа Челония“ в подходящите за видовете местообитания около Варна, 8 патета „Червен ангъч“ и 1 „Бял ангъч“, пристигнали като осиротели малки, а три месеца по-късно освободени с помощта на природозащитен център „Пода“- Бургас, като са имали възможност да се причислят към ятата от вида си по време на миграционния път.

На свобода са и няколко черни бързолети и градски лястовици, за които са полагани денонощни грижи по изхранването им, след като са паднали от гнездата си. Домашна кукумявка и черношипа ветрушка, бели щъркели и малък кафяв прилеп, също са спасени и впоследствие освободени.

За втора поредна година Спасителният център към Зоопарка спечели финансиране от ПУДООС на стойност 19 113,12 лв., които са изразходвани за ремонтиране на сградата - смяна на дограма, мазилки и хидроизолация на водните басейни, обясни още Стоянова.