Медиите от олигархичния кръг около Иво Прокопиев от години плачат, че депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски е „монополист“ в разпространението на печатни издания. Хвърлят се нелепи и лишени от факти твърдения, че Пеевски държал „80% от разпространението“ или по-витиеватото „значителна част от разпространението“.

Тази грант-лъжа беше съчинена в офисите на Иво Прокопиев и разпространена от „Репортери без граници“, за които май по-удачно е названието „Фалшиви без граници“.

Публичният натиск обаче оказа своето влияние и правителството реши от януари 2020 година разпространението на вестници и списания да се прави и от от „Български пощи“. Именно по този повод в коментар, озаглавен „Пощальон или вестникар“ флагманът „Капитал“ на Прокопиев повтори опорната точка за „дългата ръка на Пеевски“, който според медийно овластената олигархия контролира търговията с вестници у нас.

Човек би помислил, че при новината, че „Български пощи“ ще разпространява вестници и списания Иво Прокопиев ще организира банкет за служителите си. Уви, с минорен тон „Капитал“ прави заключението: „Максимумът, който ще се постигне, е пощите да започнат да предлагат изданията на депутата Делян Пеевски в клоновете си“.

С реакцията си флагманът на Прокопиевата медийна империя само потвърждава, че опорната точка на олигархията: „Пеевски коли и беси в българския печат“, е изсмукана от пръстите. Получава се като в онзи много стар виц: Абе, Заю, ти що си с шапка?

В „честните“ и „олигархично необвързани“ медии на Иво Прокопиев чак плачат, че „Български пощи“ ще разпространяват изданията на „Телеграф медиа“. Ами ще ги разпространяват, защото читателите ги търсят, а свободният пазар определя правилата.

Колко ли са се уплашили от тези няколко издания? Според прокопиевци вероятно на „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Меридиан мач“ трябва да им се забрани да излизат със закон, за да са спокойни за „медийната демокрация“ в България.

И не че нямаше такива опити – през лятото прокурор Тодор Тодоров поиска заличаването на марката на най-тиражния български всекидневник - „Телеграф“. Причините му бяха формални, мотивите му – задкулисни.

Тодоров действа явно злонамерено и извън компетентността си по закон, но тази атака срещу свободата на словото бе посрещната с клакьорски ентусиазъм от страна на обвързаните с Прокопиев медии.

Очевидно става въпрос за това, че изданията на „Телеграф медиа“ силно притесняват олигарси като Иво Прокопиев и неговите ортаци като Цветан Василев и Сашо Дончев. Там ги боли и там ги сърби и дори в училищата, санаториумите, болниците, тото-пунктовете и казармите да започнат да се разпространяват вестници и списания, на лъжците и манилулаторите от "Капитал" ще им се привижда монопол.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

“Сега“ обгази ефира с лъжи за Пеевски

Вестник „Сега“ на газовия барон Сашо Дончев никога не е крил, че е част от организираната медийна група, която методично разпространява фалшиви новини и откровени клевети срещу депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Николай Стайков & Co с фонд за мокри поръчки

*Замазват скандала с Малофеев и Решетников, като пришиват фиктивни руски връзки на Пеевски

*Хранениците на Прокопиев с нова порция лъжи в съюз с обвинения за шпионаж Малинов и ортака му Цветан Василев