Лъчезар Борисов: Консултанти искали от фирми такса “успех” за евросредства (ОБНОВЕНА)

Лъчезар Борисов: Консултанти искали от фирми такса “успех” за евросредства (ОБНОВЕНА)

Правят платформа за бизнеса

От фирми-бенефициенти, които кандидатстват или са кандидатствали по някоя от икономическите мерки в подкрепа на бизнеса, са поискани такса “успех” или друг тип средства. Не е ясно от кого е направено това - от консултанти по програмите, служител на икономичекското министерство или друг. Това каза на брифинг в НС днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

По думите му размерът на таксата е между 40-50% от даден проект, а в други случаи стига и 60%. “Това е неприемливо и недопустимо”, каза още ресорният министър. В момента минималната стойност е по мярката за 3-10 000 лв.

По време на изслушването си в НС вчера Борисов представи пакет от икономически мерки. Голяма част от тях или 1.8 млн. лв. са финансирани с евросредства. “Вчера имах възможността да се срещна с много народни представители, които подадоха сигнали към мен за поискана такса “успех””, поясни министърът. В последните дни е получен и сигнал, който вече е изпратен към ДАНС за проверка. След среща е премиера Бойко Борисов и работодатели се е взело решение за спешни мерки.

Още утре ще бъде създадена платформа, в която ще има виртуално попълнени документи. Така бизнесът ще вижда примери на документи за кандидатстване за мерките за подкрепа. Платформата ще е на интернет страницата на министерството. След среща с работодатели ще бъде създадена и гореща телефонна линия, която ще работи всеки един ден. Номерът за нея е 02 940 7421.

Освен това ще действа и имейл с адрес signali@mi.government.bg. В мейла няма да работят хора от управляващия орган, за да няма конфликт на интереси. “Ще работят други експерти от Министерство на икономиката, които заедно с главния секретар ще определим”, обясни Борисов.

Към инспектората на икономическото министерство ще бъдат включени представители на работодателските организации, за да бъде създадена работна група. С нея ще бъде прекъсната връзката между експерти и консултанти, които искат такива суми за такса “успех”. В рамките на няколко дни ще бъдат представени мерки за засилване контрола по отношение изпълнението на вече съществуващи проекти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.