Лютеницата на баба четири пъти по-скъпа от купешката
3

Лютеницата на баба четири пъти по-скъпа от купешката

Лютеницата на баба излиза поне четири пъти по-скъпа от купешката. Това съобщи за „Монитор” председателят на Фондация „Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство на България” Ангел Ангелов по време на четвъртия фестивал на розовия домат в столицата. Приготвената у дома разядка излиза над 5 лв. за бурканче, докато тази в магазина може да бъде открита за малко над левче.

По думите му най-ниската цена на чушката е 1.30 лв. като от нея се губят около 45 – 55 % след обелване, „съответно става 2.60 лв.”. След изваряването на домата, който върви по минимум 0,80 - 0,90 лв., остават едва 30 на сто. Същото важи и за патладжана, който при печене губи от своята плътност. Така

за бурканче истинска домашна лютеница броим над петачка,

без да бъдат калкулирани труда и използваната енергия като дърва и газ. Ангелов обясни още, че разликата в цената се дължи главно на високото качество на домашния продукт. На феста той вреше в специален съд на над 200 години, наречен видински казан. Майсторът определи приготвянето на лютеница като сложен процес, който

отнема повече от три дни

Изпичането и обелването на основните съставки, сред които чушка, морков, домат и патладжан, отнема средно 72 часа. За да стане вкусна, колкото тази на баба пък е задължително да се вари поне 5 часа. Пропорциите на задължителните продукти зависят от мястото, където се намираме. Така например лютеницата в Каварна е правена предимно от чушки. В Трънско пък залагат на морковите, тъй като доматите са твърде малки, а чушки „я излязат, я не”. В Пловдив пък може да се срещне и лютеница с карфиол.

„Ние се концентрираме върху това, че в лютеницата трябва да има домати и чушки, докато в традиционните зеленчукови разядки е имало най-различни съставки”, коментира Ангелов, като допълни, че чужденците са изключително заинтригувани от факта, че я наричаме лютеница, а всъщност не е люта. Лютата разядка у нас се „подвизава” под името лютика. Сред кулинарните произведения на майстора пък е позната като

войнишка целувка,

„защото когато хапнеш от нея, не знаеш какво следва” - лютата нотка започва да се усеща на петата секунда, когато „ушите пламват”.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.