„Люлин“ става част от „Струма“, пътят Калотина - София - магистрала „Европа“

„Люлин“ става част от „Струма“, пътят Калотина - София - магистрала „Европа“

Автомагистрала „Люлин“ става част от АМ „Струма“, а пътят Калотина - София става магистрала „Европа“, която ще включва и Северната скоростна тангента. Това е предвидено в решение на МС, с което се утвърждава списъкът на републиканските пътища и се приема списъкът на пътищата от републиканската пътна мрежа, за които се плаща винетна такса.

Винетките са за ползване на републиканската пътна мрежа извън населеното място, уточниха по повод решението от. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Според нормативната уредба началото и краят на населеното място се определят от съответната община и за ползването на пътната мрежа в конкретното населено място винетка не е необходима. Пътната такса е задължителна,

когато превозното средство напуска населеното място


и продължава пътуването си по участък от републиканската пътна мрежа, а именно автомагистрала, първокласен, второкласен или третокласен път. За общинската пътна мрежа винетка не е необходима.

Относно плащането на пътни такси за ползването на Северната скоростна тангента, която е свързваща пътна артерия за транзитния трафик от автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Струма“ и Калотина, Агенция „Пътна инфраструктура“ води разговори със Столична община. Целта е да се намери работещо и ефективно решение, което не ощетява шофьорите на леки автомобили, ползващи тангентата за бърза връзка между северозападните и югоизточните квартали на София.

Автомагистрала „Люлин“ се присъединява към „Струма“ поради малката си дължина - 19,6 км, и факта, че се явява естествено начало на определеното за АМ „Струма" трасе. Така участъкът „София - Перник" става част от пътя „София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция".

На 15 ноември 2018 г. беше подписан договорът с избрания изпълнител за изграждане на 14,5 км от трасето на пътя Калотина - София в участъка от граничния пункт до пътен възел „Драгоман", като проектът предвижда и


изход към интермодален терминал Драгоман.


Предстои подписване на договор и за още един участък от него - между Драгоман и Сливница. С модернизацията на пътя между границата с Република Сърбия и София ще се подобри свързаността на страната със западната ни съседка. Така ще се намали времето за пътуване и ще се повиши пътната безопасност по трасето.

С правителственото решение мостът на р. Дунав в посока Русе - Гюргево за частта на територията на Република България се определя за съоръжение, за което се събира такса за ползване на отделно съоръжение по републиканските пътища, съгласно разпоредбата на Закона за пътищата, аналогично на сегашното положение.

Изменението в списъка на републиканските пътища се прави поради множеството настъпили промени, свързани с въвеждането в експлоатация на нови пътни отсечки, които са част от републиканската пътна мрежа на страната, или отпадане на трасета от нея.

Наименования на магистралите:
№ на пътя име маршрут области
А-1 Тракия София-Пловдив-Стара Загора-Ямбол-Бургас Сф, СО, Пз, Пд, СЗ, Сл, Яб, Бс
А-2 Хемус София-Ботевград-Шумен-Девня-Варна Сф, СО, Лч, Пл, ВТ, Тщ, Ш, Вн
А-3 Струма София-Перник-Дупница-Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански-Граница Гърция Сф, Пк, Кн, Бл
А-4 Марица (Пловдив-Стара Загора) - Харманли-Свиленград - граница Турция СЗ, Хс
А-5 Черно море Варна-Бургас Вн, Бс
А-6 А-6  Европа граница Сърбия-София СО, Сф
ИЗТОЧНИК МС

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.