„Люлин“ срещу Лорка

„Люлин“ срещу Лорка

Между двете войни, в началото на тегавия XX в., особено популярна по столичните пазари и кръчми е била градската песен в София: „Тебе те водят 300 сватбари, мене ме водят трима джандари“. В такава сложна житейска ситуация лирическият герой се оказва в положение, което не му се нрави, но няма и как да избегне. Губи нещо скъпо – любимата си!

Тук, на Балканите, живее един ценен на себе си народ, който се опитва да спазва правилата, да живее почтено, но както на него му изнася, и се опитва да премята кюмюра, който по вълшебен начин се превръща в злато. Ето заради това един го водят джандари, а друг сватбари, а при това границата между това е много тънка. Ин и Ян, черното и бялото, Ормузд и Ариман – както и да го помислим, те ни дебнат, зад дясното ни рамо, докато ние не им помагаме със себичността си – кога добри, кога зли. Нашата песен завършва понякога – събираме се за радост и хоп, с финал в панделата. По този начин столичният квартал „Люлин“ има прочута, ярка окраска. Група юнаци се събраха да отпразнуват раждането на дете, скараха се за фойерверк и накрая заклаха единия от празнуващите. В този квартал се събраха два полюса – южният и северният, раждане на дете и последващ бой с клане.

Преди дни Карлос Саура навърши 90 г. и никога няма да бъде забравен с филма си „Кървава сватба“ - необуздана страст, разделяща човека от дивото желание. Ако това е испанското дуенде по Лорка, то в „Люлин“ се е представил в една ужасна тъпащина. Просто са се напили и са се изпозаклали. Постигнали са великата връзка между фойерверките и касапницата.

Ето такива са простите неща от човешките радости, но с тежки последствия, както ги разбират определени хора.

София винаги е имала такива квартали – Ючбунар, Банишора, Редута и пр. Чудесни места, отгледали сурови хора. Въпросът е днес – защо всяка добронамерена веселба трябва да завършва с мащабен сакатлък? „България трябва да стане богата, благоденстваща и щастлива, но – за всички. Тогава целият български народ ще разгърне скритите си сили и ще си създаде в новата история място и участ, каквато заслужават неговият устрем...“. Написаното от Иван Хаджийски ще даде отражение и днес. Коя е тази важна част от генома - тази е, която създава различни хора? Може би възпитанието?

И не допускайте „Люлин“, срещу Лорка, ясно е кой е победител, по мое мнение.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.