„Люлин“ и „Връбница“ най-евтини от панелните „джунгли“ в София

„Люлин“ и „Връбница“ най-евтини от панелните „джунгли“ в София

Там със средната заплата за столицата купуваме по 1 квадрат, с минималната - 3 пъти по-малко

Най-големият жилищен комплекс изграден преди 1989 г. в София „Люлин“ е с най-ниски цени на апартаментите от 860 евро/кв.м от всички панелни „джунгли“ в столицата. Това сочат данните за първото тримесечие на една от големите посреднически агенции в страната.

На второ място по-ниски цени остава „Връбница“, където средните цени на сделките за периода е била 960 евро/кв.м. На ниво под един бон в евро (970 евро) на квадратен метър са били и сключените сделки в района на „Студентски град“.Сметките сочат, че

В останалите най-популярните сред купувачите квартали цените са били следните: „Кръстова вада“ – 1300 евро/кв.м, „Манастирски ливади“ – 1225 евро/кв.м, Драгалевци – 1260 евро/кв.м, „Полигона“ - 1320 евро/кв.м, „Дианабад“ – 1280 евро/кв.м, „Младост“ – 1215 евро/кв.м, „Лагера“ – 1180 евро/кв.м, в широкия център на София – 1100 евро/кв.м, „Банишора“ – 1030 евро/кв.м.

Брокерите отчитат растящи обеми от сделки, засилено търсене и ръст на цените белязаха първите месеци на годината на фона на новите вълни на пандемията. „Жилищният пазар направи много силен старт на 2021 г. Активността беше по-голяма и от началото на 2020 г. преди пандемията, и от същия период на 2019 г., като на моменти беше дори еуфорична. По всичко личи, че жилищният пазар е преодолял пандемичната криза и продължава възходящия си цикъл на развитие”, коментира Полина Стойкова изпълнителен директор на Bulgarian properties.

Новите тенденции на пазара, породени от COVID-19, продължават да бъдат актуални и през тази година, като те се разгръщат в по-голям мащаб и стават по-интензивни поради по-добрата информираност на хората и все по-ясното осъзнаване на новите им жилищни нужди.

По думите й, купувачите са се пренастроили към новата реалност и много прагматично и спокойно подхождат към избора на имот, преценят добре нуждите и възможностите си и сравнително бързо взимат решения. Собственият дом има все по-важна роля в целите и плановете на семействата. Наред с това, за пореден път се затвърди ролята на имотите като сигурен актив, към който хората се обръщат за вложение на спестяванията си в периоди на несигурност и криза.

Средната обща цена на закупените апартаменти е 109 530 евро при средно за 2020 г. 100 260 евро. В тези данни виждаме както отражението на увеличението на цените, така и промяната в структурата на закупените жилища и нарастването на дела на по-големите апартаменти.

Новосключените сделки в София през първото тримесечие на 2021 г. бележат ръст от 20% спрямо 2020 г. и около 10% спрямо 2019 г. Това показва, че жилищният пазар не само че е наваксал и се е възстановил от паузата по време на пандемията, но и че продължава своя възходящ цикъл на развитие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.