0

В периода 23 септември – 1 октомври се проведе едно от най-дългоочакваните събития във фешън индустрията – Седмица на модата в Париж.

В периода 23 септември – 1 октомври се проведе едно от най-дългоочакваните събития във фешън индустрията – Седмица на модата в Париж.

Бляскавият форум стартира с азиатка нотка. Японският бранд "Маме Курогучи" и южнокорейската марка "Кимеким" направиха своя дебют във френската столица. Японката Майко Курогучи е черпила вдъхновение за колекцията си от опаковките на японски сладкиши вагаши. Моделите й дефилираха с пластмасови чанти с украса от ресни. В линията преобладават облекла в зелени тонове, носени в комбинация с островърхи обувки с плоски подметки. Киминте Кимеким пък представи облекла с елементи на традиционния корейски костюм, ученически униформи и стрийт облекло. Част от колекцията е кръстена "Купи го, ако искаш" и включва огромни сака с два пъти по-дълги от нормалното панталони.

Кулминацията във втория ден от Седмицата на модата в Париж бе

ревюто на „Диор“

Първата представителка на нежния пол сред дизайнерите на бранда Мария Грация Киури представи тоалети, вдъхновена от природата. За нея по котешката пътечка се разходиха именити модели, сред които Наталия Водянова и Карли Клос.


За актуалните модни предложения Киури се е вдъхновила и от архивите на "Диор" и в частност от снимка на Мис Диор (Катрин Диор), заобиколена от цветя. Резултатът - декоративна и пъстра колекция, включваща сламени шапки в естествени цветове или боядисани в черно, свободно падащи минирокли в стил градинарска престилка, дълги рокли в пастелни тонове и с флорални мотиви и А-образни поли със сложна органична бродерия.
В същия ден се проведе и

представянето на „Ив Сен Лоран“

за което манекените дефилираха по пътека, осеяна със светлини от прожектори на фона на Айфеловата кула, представяйки колекцията прет-а-порте за сезона пролет/лято 2020 г. В линията на дизайнера Антони Вакарело преобладават дълги свободно падащи рокли със златисти бродерии, които напомнят за 70-те години на миналия век.
Колекцията включваше още къси и дълги до коленете шорти, високи ботуши, искрящи панталони тип пура, гащеризони и прозрачни топове с дълбоки деколтета. Черешката на тортата бе супермоделът Наоми Кембъл, която закри шоуто на "Ив Сен Лоран".
Бруно Сиалели, новият творчески директор на

най-старата френска модна къща "Ланвен"

защити индивидуализма на родените през 80-те и 90-те години на миналия век в рамките на атипично дефиле под дъжда.
Манекенките, сред които сестрите Диджи и Бела Хадид, представиха дълги тоалети в свежи тонове - синьо, пясъчно жълто, розово, зелено. Зрителите, които също бяха защитени с чадъри, ползваха слушалки, за да се потопят във филмовия свят на шоуто, вдъхновено от комиксите "Малкият Немо в Слъмбърленд", публикувани през 1905 г.
"Мислих за младежите, които се разхождат, носейки слушалки. Мислих за този своеобразен индивидуализъм. Говори се, че човек се затваря в себе си. В края на краищата това е нещо, с което трябва да свикнеш. То е като неразбираем сън. Редица облекла в колекцията са вдъхновени от приключенията на Малкия Немо принтове, за да се покаже носталгията по детството", каза Сиалели.
В рамките на модния форум певицата Риана представи новата колекция на "Фенти", посветена на работното облекло.
Тя включва тениски с щампи, дънкови модели и пуловери поло. Перлата от Барбадос участва във всички аспекти от създаването на дрехите - избира тъканите, цветовете, детайлите.

Дефилето на „Живанши“

се характеризира с женственост.
В тоалетите силуетът е издължен, а формите - закръглени.
За сезона пролет/лято 2020 г. британската дизайнерка Клеър Уейт Келър е проектирала костюми тайори, включващи прилепнали към тялото дълги сака и тесни шорти.
Вниманието привлякоха още шорти и двуцветни палта от избелен плат деним, скъсани джинси и поли с цепки отпред. Показани бяха също ризи с украса от принтове на цветя, облекла с шал яки, поли, които се разширяват в долната си част, тоалети с издути ръкави, отворени обувки с високи токчета.

Актуалната линия на модна къща "Шанел"

бе показана сред декор, пресъздаващ покривите в Гран пале във френската столица.
Наследничката на покойния Карл Лагерфелд Виржини Виар показа костюми от туид в различни нюанси на кораловия и червения цвят. Кая Гербер, 18-годишната дъщеря на супермодела Синди Крофорд, дефилира с къса бяла пола в комбинация с блуза от тюл и каубойска шапчица.
Ревюто не мина без куриоз. Зрителка, облечена в костюм от туид и с шапка на главата си, сякаш за да напомни за класическо облекло на "Шанел", изненадващо се качи на подиума в края на дефилето и застана до Джиджи Хадид. Впоследствие тя слезе от подиума, придружена от супермодела. "Появата на тази неканена гостенка на подиума не бе предвидена. Предпочитаме това да не се случва, но няма излишно да драматизираме нещата", заяви говорителка на "Шанел".
В последния ден от Седмицата на модата в Париж колекцията си показа

"Луи Вюитон"

Сред минималистичен декор, но на фона на огромен плазмен екран и под звуците на парчето It's Okay to Cry на Софи артистичният директор на бранда Никола Гескиер показа дамската колекция прет-а-порте за пролет/ лято 2020 г.
Почерпил вдъхновение от периода Бел епок, Гескиер залага на дръзки принтове, микс от ярки цветове като жълто и лилаво или синьо и бордо, ромбове и карета, флорални Ар Нуво десени, разноцветни обувки тип мокасини, буфан ръкави, поли тип лале и раирани панталони.
Сред звездните гости на шоуто се откроиха Джъстин Тимбърлейк, Джесика Бийл, Джъстин Теру, Клоуи Грейс Морец и Алисия Викандер.