0

Л уфата е идеален аксесоар за банята. Абсорбират точно толкова сапун и вода, за да направят перфектна пяна. Безпощадни са към мръсотията без да са абразивни. Това ги прави идеални за почистване на повърхности – от лице до вашата кола. Макар да изглежда като някакво морско растение, луфата не идва от океана, а всъщност е изсъхналата сърцевина на гигантска зелена кратуна.

Луфата е идеален аксесоар за банята. Абсорбират точно толкова сапун и вода, за да направят перфектна пяна. Безпощадни са към мръсотията без да са абразивни. Това ги прави идеални за почистване на повърхности – от лице до вашата кола. Макар да изглежда като някакво морско растение, луфата не идва от океана, а всъщност е изсъхналата сърцевина на гигантска зелена кратуна.

Луфата е култивирана в Северна Америка. Тя е увивно растение от семейството на краставиците и има нужда от рамки, за да се катери.

Плодът е ядлив и на вкус е като тиквички

когато е набран преди зрелост. Но повечето хора го оставят да узрее, за да добият подобната на гъба сърцевина, пише "Рурълспраут".

Ако живеете при по-топъл климат, имате възможност да си отгледате домашна луфа. Това растение има нужда от 120 дни, за да узрее напълно. Но можете да ги наберете и по-рано, ако предстоят мразове, пише “Рурълспраут“.

Ето как да започнете в седем стъпки.

Тези растения са придирчиви към условията си за покълване. Затова при покупката на семена трябва да се доверите на проверен търговец. Можете да се снабдите със семена и от интернет.

Не е нужно да закупувате всеки път семена, след като успешно се сдобиете веднъж с реколта.

 Посейте на закрито

 Растението има нужда от почти 4 месеца за растеж. Затова е най-добре да засеете семената на закрито 6-8 седмици преди последните мразове.

Накиснете семената за 24 часа преди да ги посеете в съд. Добре е да ги поставите върху подложка за подгряване на разсад, за да помогнете на покълването. Според много градинари по този начин вероятността за успех се удвоява.

Дръжте растението под лампа за разсад или на място, където то може да получава много директна слънчева светлина – като южен прозорец. Поливайте, когато почвата стане суха на допир.

 Пресадете в по-голям контейнер

 Луфата бързо се вкоренява, затова трябва да осигурите достатъчно пространство на младите разсади. Веднъж като оформят първия чифт същински листа, трябва да ги преместите в по-големи биоразградими съдове. Бъдете внимателни, тъй като корените на растенията лесно се късат.

Можете да пропуснете тази стъпка, ако още в самото начало посеете семената в по-голям съд. Но имайте предвид, че по този начин може да изгубите много място, ако много от семената не покълнат.

 Закалете разсада и го преместете на открито

 Със затоплянето на времето, трябва да подготвите разсада за живот на открито.

Тези растения са податливи на шок при презасаждане. Така че ограничете времето им навън до час или два през първата седмица и постепенно го удължавайте. Уверете се, че разсадът е защитен от силни ветрове и силно слънце в началото.

След няколко седмици на закаляване, засадете разсада на място, напълно огрято от слънцето, през около 30 сантиметра, в добре подхранена почва. Позиционирайте ги в основата на структура, която осигурява растеж по вертикала.

Много вода, топлина и директно слънце – това са нещата, необходими, за да отгледате здраво растение. Добре се отразява и слагането на диатомична пръст, която пази луфата от неприятели.

Не само младите плодове

но и цветовете са ядливи

Но повечето хора предпочитат да запазят плодовете, за да наберат луфата. След плододаването се уверете, че растението не се е заплело в решетката, която служи за подпора, тъй като в такъв случай е много трудно да откъсвате кратуните.

Два месеца преди първия есенен мраз, откъснете всички останали цветове, за да може растението да насочи цялата си енергия към образуването на големи кратуни. Освен това е добре да предпазвате растението с покривало, ако температурите паднат близо до нулата, тъй като студът може да спре развитието на растенията за месец или повече и значително да се отрази неблагоприятно върху реколтата ви.

 Реколтирайте преди първия мраз

При идеални условия, луфата ще порасне към 60 сантиметра. Перфектното време за събиране на реколтата е, когато плодовете станат кафюви и изсъхнали.

Но може да се наложи да ги приберете още докато са зелени, ако се задават студове. Никога не ги оставяйте на мразовито време, защото ниските температури ще унищожат гъбата.

Зелената кратуна също ще даде чудесни луфи, макар че те ще бъдат малки и по-трудно ще се обелват.

 

Обелете външния слой

 

След като приберете реколтата, трябва да обелите външната обвивка на луфата. Напълно узрялата луфа има ронеща се обвивка, която се маха лесно. Но при по-зелените плодове може да ви се наложите да използвате внимателно нож. Понякога е най-добре да накиснете плода за няколко минути, за да може да излезе по-лесно. Освен това можете да направите прорез в края с цел да обелите обвивката като бананова кора.

Забележка: Не се изкушавайте да оставите зелената кратунка необелена с цел да узрее напълно, тъй като това ще доведе до загниване и замърсяване на гъбата.