В Русия, казваше Владимир Набоков - отделът по цензура е възникнал по-рано от литературата. За съжаление, явно и в българската прокуратура има магистрати, за които цензурата продължава да е преди правото.

Облещеният призрак на времена, които трябваше отдавна да са загърбени в родното държавно обвинение, придоби силует в лицето на прокурора от Софийската районна прокуратура Тодор Тодоров. Който с един замах на малката си писалка разпореди да бъде заличен от правния свят най-тиражният вестник в България - „Телеграф“.

Решение, целящо едно – да остави колегите и всички нас – журналистите - без думи. И в прекия, и в преносния смисъл. Определенията и за това абсурдно наказателно постановление, и за автора му, са много, но няма да ги хабим. Това, което никога няма да си спестим обаче, е истината. Ще продължаваме да я казваме – упорито и въпреки всички тодортодоровци, които тайно и на тъмно размахват овластените от магистратската си позиция писалки. А безспорна истина е, че и по света, и у нас, винаги ще има дребни хора, в чиито мокри сънища обективната журналистика я няма. Убита от цензура, а ако се окаже твърде корава и неподлежаща на натиск – направо със забрана. От всички нас зависи дали ще им позволим да мишкуват. Журналистите – тези, за които свободата на словото, е основополагаща ценност на демокрацията, а не просто клише, няма да се поддадем на този натиск и ще продължим да задаваме неудобни въпроси. Къде са обаче всички онези институции, призвани да бранят правото, начело със самата прокуратура? Защо мълчат стотиците неправителствени организации, които се изхранват с т.нар. защита на свободата на словото? Или за тях това е просто смокинов лист, размятан по скъпоплатени форуми за заблуда на противника - обществото.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Студенти на терен

Като се каже хайделбергски студент, се разбира вечният бохем, за когото ученето е само претекст за десетилетия волен живот.

Всекиму своето

Двойнствеността на самообявилите се за “протестъри” не е от вчера. Затова не се изненадахме, че иначе следящите под лупа всяко действие на прокуратурата, за да я обвинят шумно в превишаване на правата и, сега си мълчат. Мълчат за арестите в Лъки и в Пловдив на допусналите замърсяването на река, нищо не казват за задържането на шефката на болницата в Раднево и нейни служители, облажили са крупни суми пари, за сметка на персонала, оставен без заплати от месеци и болница затънала в дългове.

Ноктюрно за болното ни общество

Нито е възможно, нито е нужно човек да угоди на всички. Винаги се ръководя от това правило и правя нещата така, както смятам за добре.