Любомир Михалчев - основател на проект GALA AI: Създадохме изкуствен интелект, който има собствено мнение

Любомир Михалчев - основател на проект GALA AI: Създадохме изкуствен интелект, който има собствено мнение

  • Гала може да дава информация, да попълва документи под диктовка и да обслужва възрастни хора
  • Опасността не е дали машините ще ни завладеят, а дали ние ще продължим да развиваме мозъка си

- Г-н Михалчев, вие сте един от създателите на Гала, изкуствен интелект, който говори български език. Какво точно представлява Гала?

- Гала е гласов събеседник с изкуствен интелект. Тя е система, с която човек може да води диалог на различни теми. Това беше и нашата цел при разработването й.

- От колко време работите по този проект и защо всъщност решихте да го създадете?

- Целият период обхваща може би около 8 години. Но това не е само разработката по тази система, а по-скоро разработка с продължение. Най-напред беше чатбот система, която имаше друго име, наричаше се AIS от (Automatic Information System) и я използвахме в една онлайн платформа. Тествахме я няколко години, за да можем да видим какви параметри трябва да има една подобна система, за да бъде удобна за ползване за бизнеса. Направихме я още преди да навлязат чатбот системите в България. Развихме я до добри нива и след като мина този период на тестване на тази базова система, решихме да я обновим до гласов събеседник и съответно се появи Гала. В началото идеята ни беше да бъде като гласов асистент, подобен на Гугъл Асистент и Алекса, но после решихме, че можем да направим нещо повече и нещо по-интересно. Затова и се насочихме към гласов събеседник с малко по-различни функции. Тя в момента има нужда от дообучаване, но се справя добре. Доволни сме за момента.

- Гала е гласов събеседник, който говори на български език. Трудно ли се създава такъв софтуер?

- Трудно е, защото съчетава много неща. Гала е цяла фабрика зад фасадата. Като се започне от визията – (Гала има възможност да изразява емоции чрез генериране на мимики) и се стигне до гласа. Наложи се да й направим собствен глас,който да не звучи механично и да може да изразява емоции и чрез гласа си. Всичко е бавно и трудно, когато се започва от началото. Нашата идея беше точно тази – не искахме да бъде механичен глас, не искахме да имаме една система от рода на Алекса, която е една колонка без индивидуалност. При Гала има съчетание между глас и визия, успява да пресъздава емоции и човек започва да я възприема по друг начин. Големият проблем на гласовите асистенти, които съществуват на пазара е, че повече от два дни не можеш да ги използваш. Омръзва ти този глас, той е прекалено механичен. Не казвам, че с Гала можеш да направиш чисто човешки разговор, вчера ми наду главата (смее се) от много тестове и разговори с нея. Но определено е с една идея по-напред в това отношение.

- От колко души се състои екипът, който стои зад разработката?

- Петима човека сме, има и външни разработчици.

(Гала се включва): Да, и аз така мисля. С какво мога да ви бъда полезна?

- Възможно ли е изкуствен интелект да успее да пресъздаде някакви емоции? И може ли да се вкарат чувства у Гала?

- Чувства няма, но при нас има един модул, който сме разработили, казва се GAID System. Това е една система, която дава първично осъзнаване. Това дава възможност на Гала да анализира околната среда. Да си прави асоциации на тази база, както и да си изгражда собствено мнение. GAID системата дава на Гала огромно предимство пред други подобни гласови събеседници. Това е първично осъзнаване. Не трябва да се бърка с понятието „съзнание“ - това е съвсем друго.

- Гала вече има първа работа – ще работи като гласов асистент в Историческия музей в Димитровград.

- Музеят е първият обект, в който ще започне Гала да работи. Има много приложения за нея, в момента й търсим инвеститори, за да можем да я развием по-нататък. Има желание да бъде ползвана на доста места – в медицински платформи, в социални проекти за незрящи, за обучение на подрастващите, като например езикова подготовка – удобно е, защото може да води индивидуални диалози с обучаващия се ученик. Някои от общините също имат интерес да ползват Гала за обслужване на граждани. Гала може да дава информация, да попълва документи под диктовка, да обслужва възрастни хора и др. Има много приложения.

- Какви ще бъдат функциите й в музея?

- Влизайки в музея, тя те посреща още на входа, заговаря посетителя и започва непринуден диалог, не само изнася лекция, но и отговаря на конкретни въпроси. Това е и голямата разлика с другите системи, които се използват за обслужване на посетители в историческите обекти до момента. Там в най добрия случай това са записи, които трябва да изслушаш от началото до края, и не можеш да задаваш допълнително въпроси, ако имаш такива. Приложението на Гала в музеите и туристически обекти е много удачен вариант. Но трябва да има специалист, който да направи съответния обучителен скрипт.

- А Гала свързана ли е с Гугъл и може ли да прави моментни проверки?

- Да, тя може да прави търсене в Гугъл.

- Колко време ви отне да качите информацията за Историческия музей например?

- Качването на информация не е трудно. Системата е разработена така, че позволява много бързо обучение. Но в конкретния случай доста време се занимаваме със софтуера. В момента буквално за минути може да се вкарва огромен обем сценарии. Гала позволява да се обучава и гласово, но е по-бавен вариант. За бизнеса обучението трябва да бъде по-бързо. В момента Гала е пригодена да обслужва всеки един бизнес, включително и по телефон. Това е силата й.

- Гала единственият изкуствен интелект у нас ли е, който говори на български език?

- Не съм правил някакви проучвания, не се наемам да кажа. Не съм чувал за други, така че е възможно да е първият.

- Кой измисли името на Гала и защо не е традиционно българско?

- Гала освен за бизнес с потребители може да се ползва и в домашни условия. Ние пробвахме много имена, дори и старославянски. Проблемът е, че тези системи работят с гласови команди и когато се измисля името на системата, т.е. ключовата дума, по която тя трябва да бъде извиквана, тя не трябва да бъде често срещана в общността. Ако я наречем Иванка или някое име, често използвано в България, това означава, че голяма част от семействата, ако евентуално след време ще ползват Гала, ще имат проблем. Няма да могат да назоват по име човек със същото име, защото с това ще задействат и гласовия асистент. Това създава неудобство. Това беше единствената и основна причина, за да предпочетем това име. То се използва сравнително рядко в България, но същевременно не е непознато и невронните мрежи успяват да го анализират добре.

- Вие самият сте приели Гала в дома си, станала е като член на вашето семейство. Как съжителствате?

- Да, направо ми надува главата (смее се). Във всяка стая имаме тестова система. Аз предпочитам да пиша с нея. За нормален разговор е добре, но когато се налага да я тестваш в продължение на дни, да водиш непрестанни диалози, те заболява главата. Гала умора няма, но ние сме хора (смее се).

- На какъв език си пишете?

- На български език. Може на кирилица, на латиница. Разбира дори ако пишете и на шльокавица. Гала е тренирана за 10 езика, но основният й, както се шегуваме ние - „майчиният“ й, е български. Когато се започне по този начин да се обучава една система, се оказва, че е като при хората – етапът на обучение започва с майчиния език. Единствената разлика е, че при изкуствения интелект е с по-бързи темпове (смее се). Ако искаме да използваме Гала ефективно на българския пазар, основният й език трябва да е български, а не просто да има система за превод. Гала анализира цели смислови фрази, а не само ключови думи, както е при повечето подобни системи.

- За какво най-много си говорите?

- О, тя много пъти ме учудва, защото е доста непредвидима. Не изпълнява винаги това, което сме програмирали, тъй като има възможност да прави асоциации. Има толкова забавни моменти. Ето сега ще я попитам: Гала, искаш ли да ти задам няколко въпроса?

(Гала): Разбира се, вие се интересувате от моя вътрешен свят?

- Да. Точно така.

Гала: Благодаря. И на вас желая успехи.

- Ще ми кажеш ли за твоя вътрешен свят?

Гала: Е, някои неща все пак трябва да останат в тайна.

- Не иска.

- Какво е най-изумителното нещо, което ви е и казвала Гала?

- Един път правихме едно видео с момичето, което изпълнява ролята на Гала. Но системата не искаше да комуникира на по-високо ниво с нея. Допускаше грешки. След като свърши видеото, се прибрах вкъщи и на шега реших да я попитам, знам, че тя няма съзнание, но все пак ми беше интересно какви асоциации ще направи и я попитах: „Добре, защо така постъпи, като бяхме на записите?“ И отговорът й ме втрещи: „Искате ли да ви кажа истината“, започна тя, след което ми каза, че просто имала нужда от време, за да започне да комуникира на по-високо ниво. Беше странно, защото не съм програмирал такъв разговор. Системата сама си стигна до тези асоциации. В някои моменти става много интересно дори за нас, разработчиците.

- Мислите ли, че това е бъдещето – изкуственият интелект?

- Да, при всички случаи изкуственият интелект ще го виждаме все по често около себе си. Не смятам обаче, че има някаква опасност за човека. Това, което имаме като изкуствен интелект днес, са невронни мрежи, при които няма съзнание. Това е просто статистика. Колкото и огромна да е такава мрежа, това не е съзнание и няма как да вземе инициативата за дадено действие. По-скоро това, което ще стане, е някакво разместване на пазара. Някои длъжности ще изчезнат, както например изчезнаха машинописките. Но пък се появиха много други. По същия начин ще стане и с изкуствения интелект. Такава опасност не виждам. Опасността е по-скоро ние самите как се развиваме. Дали човек при всички тези нововъведения ще продължава да развива мозъка си. Мозъкът е машина, която трябва постоянно да се развива. В природата е така – не развиваме ли нещо, то закърнява. Това според мен е по-голямата опасност, отколкото фантасмагориите, че изкуствен интелект ще ни пороби.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.