Любителското производство на мед, добит от до 10 кошера, да бъде освободено от регистрация като животновъден обект, но да е под задължителен ветеринарен контрол. Това предложи Сребрин Илиев от Националния браншови пчеларски съюз.

По думите му, регулацията ще е подобна, както на облекчения режим за прасетата за угояване, отглеждани от личните стопанства тип „заден двор“ и


регистрацията на пчелините да е по Закона за пчеларството.


Той обясни идеята с подобен режим в други страни от ЕС, като там всичко се регулира от властите, занимаващи с опазване на околната среда.

Друг проблем, според Илиев, е обучението на пчеларите в България. „Във Франция може да се регистрират учебни пчелини с до 8 кошера, но там държавата компенсира стопаните за пропуснатите ползи, защото обучението нарушава нормалният живот на пчелните семейства и добивите от мед са ниски“, обясни Илиев за „Монитор“.

Според него другият голям проблем са субсидиите за сектора, като той може да се реши единствено по линия на обвързаната подкрепа, каквато има за животновъдите, производителите на плодове и зеленчуци. „В този случай се субсидира произведената продукция и по този начин пчеларите ще се откажат да продават на черно, защото няма да получат въпросното подпомагане“, добави той. Илиев смята, че този проблем трябва да се реши на европейско ниво. „В богатите западни страни производството на мед е скъп бизнес и затова е оставен основно в семейните ферми. Освен това пчеларите там се подпомагат не по земеделските програми, а по „Околна среда“.

Така постъпват например в Долна Саксония“,


поясни пчеларят и попита защо у нас в националните природни паркове е забранено да има пчелини. Илиев припомни факта, че в България има много повече пчелари в сравнение с други страни по света. Той спомена случай на отчетен добив от наш биологичен кошер от 80 кг мед, при положение, че в отглежданите по класически начин максимумът е 17-18 кила.

От друга браншова организация в сектора - Съюза на българските пчелари, вчера предложиха стопаните да бъдат подпомагани директно. "Искаме България да излезе с позиция по програмата за обща стопанска политика. Да се приеме регламент, в който пчеларите да бъдат директно подпомагани за опрашителната дейност на пчелите", обяви председателят на организацията инж. Михаил Михайлов, цитиран от Investor.bg. Той уточни, че не всички пчелари могат да кандидатстват за финансиране по програмите. За целта трябва да имат минимум 20 пчелни семейства и задължително да бъдат земеделски стопани, което означава, че трябва да се осигуряват. "Това е проблем от години. Винаги ни препращат към министерството на финансите, когато повдигнем този въпрос", отбеляза той.

Според него

големият проблем е отравяне на много пчелни семейства.


Пчелите намаляват, компрометира се продукцията и това е удар по бизнеса, настоя той. По думите му вторият проблем е ниската изкупна цена на българския пчелен мед на едро, паднала тази година драстично и причина за това е безмитният внос от Украйна, внос от Китай и от други страни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БАБХ спря още 50 тона месо със салмонела от Полша

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи три пратки с птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела. Цялото количество е 37 150 кг охладено цяло пиле и 12 900 кг охладено пилешко бутче.

Бикове дефилират на „Агра 2020”

Бикове ще дефилират пред посетителите на международната селскостопанска изложба „Агра”. Животните са от десетте най-популярни месодайни породи в света и ще бъдат показани за първи път, съобщиха от Международния панаир в Пловдив.

Изложбата ще се проведе от 19 до 23 февруари в Панаирните палати, а неин акцент тази година ще бъде животновъдството.

Офертите за продажба на зърното продължават леко нагоре

Офертите за продажба на зърно продължават постепенно да се покачват, съобщиха за „Монитор“ от Софийската стокова борса (ССБ). В понеделник продавачите искаха за хлебна пшеница от 380 до 400 лв. за тон без ДДС, като в началото на кампанията те бяха 290 лв., а за фуражната между 310 и 340 лв., за маслодайния слънчоглед предложенията са в границите от 620 до 680 лв./т. Няма обаче оферти от купувачи.