За осигуряването на комуникации при извънредни ситуации и в отдалечени райони, Lockheed Martin е разработил нова система за 4G комуникация през сателит (LTE-over-Satellite), която ще позволи на LTE мобилни телефони да се свързват със сателити, осигуряващи 4G връзка.

Създадена за допълнение към спътниковите телефони, новата система създава клетъчна мрежа, която ще бъде достъпна от продаваните телефони за провеждането на гласови ковиквания, SMA и трансфер на данни със скорост на широколентова услуга.


Превръщайки се в неизменна част от ежедневието, често се забравя колко са крехки мобилните мрежи, в сравнение със старите фиксирани линии. Природни бедствия, като урагани или земетресения, могат да унищожат важни части от клетъчната инфраструктура за комуникации или да се претовари от големия брой хора, които се опитват да се свържат с аварийните служби или да проверят състоянието на близките си, дори и без физически щети по мрежата.


Подобна ситуация, не само може да затрудни спасяването, но и да има сериозен икономически ефект. Дори да не бъде застрашен човешки живот, съвременното общество е толкова зависимо от безжичните комуникации, че прекъсването им може сериозно да повлияе на търговията.


Lockheed не оповестява много подробности за новата си система LTE-over-Satellite, но е много вероятно да използва увеличената скорост и капацитет на LTE, както и техники за цифрова обработка на сигнала и уникален радиочестотен спектър за връзка с мощни орбитални спътници. Компанията казва, че при извънредни ситуации новата система може да работи с горещи точки, монтирани на сухопътни превозни средства или кораби за по-голямо покритие, за да помогне не само на бедстващите, но и на спасителните екипи да останат в контакт.

Освен това, новата система може да предостави на спедиторските компании възможност да обменят информация за местоположението и доставката на товари, както и да свързва отдалечени места без покритие, като мини, изследователски станции, риболовни кораби или селскостопански дейности.

 

„При бедствие, клетъчните мрежи на мобилните телефони често се сриват - било то поради събитието или поради обема на трафика”, казва Мария Демари (Maria Demaree), вицепрезидент и генерален мениджър на Mission Solutions в Lockheed Martin Space. „За това е важно да имаме нови начини, за свързване на семействата и първите притекли се на помощ, с хората които иначе биха останали без връзка.”

По темата: Lockheed Martin LTE-over-Satellite K
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вградени сензори за подобрена виртуална реалност

По-добра резолюция за Oculus Rift S

Вградени сензори за подобрена виртуална реалност

Oculus предлага няколко устройства за виртуална реалност, освен първото устройство Oculus Rift, което е достъпно за потребители от януари 2016 г. и сега вече има свой наследник. Oculus Rift S разполага с по-висока оптична разделителна способност, не се нуждае от външни сензори и предлага повече комфорта при употреба.

Услугата ще предлага стрийминг на игри

Google стартира Stadia

Услугата ще предлага стрийминг на игри

След месеци очакване и кратки проби, услугата на Google за стрийминг на игри наречена Project Stream, беше официално представена и вече се нарича Stadia. Услугата позволява на геймърите да прехвърлят игри от облак към телефони, компютри и телевизионни екрани, посредством устройството Chromecast на компанията, превръщайки почти всяко устройство в игрална конзола.

Aurora ще извършва квинтилион операции в секунда

Следващо поколение суперкомпютър от Intel

Aurora ще извършва квинтилион операции в секунда

Идва следващото поколение суперкомпютри. Intel и Министерство на енергетиката на САЩ (US Department of Energy) ще създадат първия в света екзаскейл суперкомпютър, способен да извършва милиард милиарда изчисления в секунда, през 2021 г., предоставяйки голям напредък в различни области на научните изследвания. Новата система, наречена Aurora, ще бъде хиляда пъти по-мощна от поколението петаскейл, което от 2008 година все още се използва.