За осигуряването на комуникации при извънредни ситуации и в отдалечени райони, Lockheed Martin е разработил нова система за 4G комуникация през сателит (LTE-over-Satellite), която ще позволи на LTE мобилни телефони да се свързват със сателити, осигуряващи 4G връзка.

Създадена за допълнение към спътниковите телефони, новата система създава клетъчна мрежа, която ще бъде достъпна от продаваните телефони за провеждането на гласови ковиквания, SMA и трансфер на данни със скорост на широколентова услуга.


Превръщайки се в неизменна част от ежедневието, често се забравя колко са крехки мобилните мрежи, в сравнение със старите фиксирани линии. Природни бедствия, като урагани или земетресения, могат да унищожат важни части от клетъчната инфраструктура за комуникации или да се претовари от големия брой хора, които се опитват да се свържат с аварийните служби или да проверят състоянието на близките си, дори и без физически щети по мрежата.


Подобна ситуация, не само може да затрудни спасяването, но и да има сериозен икономически ефект. Дори да не бъде застрашен човешки живот, съвременното общество е толкова зависимо от безжичните комуникации, че прекъсването им може сериозно да повлияе на търговията.


Lockheed не оповестява много подробности за новата си система LTE-over-Satellite, но е много вероятно да използва увеличената скорост и капацитет на LTE, както и техники за цифрова обработка на сигнала и уникален радиочестотен спектър за връзка с мощни орбитални спътници. Компанията казва, че при извънредни ситуации новата система може да работи с горещи точки, монтирани на сухопътни превозни средства или кораби за по-голямо покритие, за да помогне не само на бедстващите, но и на спасителните екипи да останат в контакт.

Освен това, новата система може да предостави на спедиторските компании възможност да обменят информация за местоположението и доставката на товари, както и да свързва отдалечени места без покритие, като мини, изследователски станции, риболовни кораби или селскостопански дейности.

 

„При бедствие, клетъчните мрежи на мобилните телефони често се сриват - било то поради събитието или поради обема на трафика”, казва Мария Демари (Maria Demaree), вицепрезидент и генерален мениджър на Mission Solutions в Lockheed Martin Space. „За това е важно да имаме нови начини, за свързване на семействата и първите притекли се на помощ, с хората които иначе биха останали без връзка.”

По темата: Lockheed Martin LTE-over-Satellite K
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Готови модули пестят разходи и време в строителството

Отпечатват 3D баня за ден

Готови модули пестят разходи и време в строителството

Технологията за 3D печат указва голямо въздействие в сферата на архитектурата и строителството. Вече е в ход, план за изграждането на първия в света 3D-отпечатан квартал, като вече отдавна технологията е използвана за 3D-отпечатването на офиси и къщи.

Volocopter с летище в Сингапур

Изграждат първата станция за летящи таксита

Volocopter с летище в Сингапур

В края на миналата година, Volocopter оповести намеренията си да се установи в Сингапур, а сега германската авиационна компания обяви плановете си за изграждане на първата станция за летящи таксита в града, като пробните полети ще започнат скоро след завършването.

Digit използва автономен транспорт

Робот за автономни доставки до вратата

Digit използва автономен транспорт

Много скоро, е възможно шофьорите на превозни средства за доставки да бъдат заменени от автономни превозни средства или дронове, които да доставят пратки до вратата на получателя.