Лозари събират реколтата на зелено от 17 май

Лозари събират реколтата на зелено от 17 май

От 17 май до 28 май 2021 г. ще се проведе прием по мярка „Събиране на реколтата на зелено“. Определеният бюджет е в размер на 2 млн. лв. Тя се прилага за втора поредна година с цел стабилизиране на равновесието между търсенето и предлагането в лозаро-винарския сектор. Това е четвъртата мярка от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор /НППЛВС/ за периода 2019-2023 г., съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". 

По мярка се финансира пълното ръчно отстраняване на гроздовете, докато все още не са узрели, а по този начин добивът от съответната заявена площ се намалява до нула. От нея могат да се възползват физически или юридически лица, вписани в лозарския регистър като гроздопроизводители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните напитки, а също и такива с  удостоверение за право на участие по мярка от Изпълнителна агенция по лозята и виното .

Максималният размер на финансовата помощ, която кандидатите могат да получат, е

до 70 % от сумата на преките разходи

за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичаща от прилагането на мярката.

За площи, за които е заявено подпомагане по мярката „Застраховане на реколтата“ не може да бъде предоставяна финансова помощ по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ за една и съща финансова година, а също за и площи, за които е получено подпомагане по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от НППЛВС за 2014-2018 г. 

През тази финансова година отпада условието, че подпомагане по мярката на едни и същи площи през две последователни години е недопустимо. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.