Лозан спаси близо 400 бона на разследван за скиминг устройства (ОБНОВЕНА*)

Лозан спаси близо 400 бона на разследван за скиминг устройства (ОБНОВЕНА*)

Скандална схема за близо 400 000 лева изплува около председателството на Върховния касационен съд (ВКС) от свързания със сенчести политико-икононически кръгове у нас Лозан Панов. Чрез серия от юридически врътки компрометирания съдия №1 успява да „оправи“ крупната сума на разследван за скиминг измами. Това показва проверка на „Монитор“ в информационната система на ВКС.

Става въпрос за лице на име Калоян Тодоров Тодоров, който миналата година успява единствен да се уреди с отпадане на дело, заведено му от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (настоящата КПКОНПИ – б.р.). Спасителният пояс за него пък се оказва тълкувателното решение на ВКС, с което върховните съдии по искане на Панов пренаписаха закона и решиха, че имущество на едно лице не може да се отнема ако срещу него е отпаднало криминалното обвинение, дало повод за имуществената проверка.

Началото на цялата съдебна сага

започва преди няколко години, когато разследващите в Пловдив подхващат група, занимаваща се с финансови измами. Разследвани са били четирима души за изготвяне и използване на техническо средство за придобиване на информация за съдържанието на платежния инструмент и съхраняване на информацията – скиминг. Веднага следват арести и на четиримата, които са обвинени за това престъпление в съучастие.

Калоян Тодоров е бил в началото задържан под стража, след което съдът го е пуснал. По късно обаче разследването срещу него е отделено в друго дело, което така и не стига до съд. За разлика от останалите трима, които получават присъди и глоби.

Според разследващите делото срещу Калоян Тодоров е прекратено заради становище на експерти. По време на разследването била изготвена техническа експертиза на вещи, намерени в дома му в столичния квартал „Банишора”. Експертите са били категорични, че тези вещи – банкови пластики, са напълно редовни и не са предмет на престъпление. Тоест, иззетото от дома му не е било скиминг устройство.

Въпреки това, по закон срещу Тодоров

стартира проверка и на имуществото му.

Тя се води от тогавашната КОНПИ и има за цел да установи дали имуществото, което притежава отговаря на легалните му доходи. Инспекторите хващат разминаване от 375 804,73 лв. и внасят иск в съда имането с недоказан произход да бъде отнето в полза на държавата. Делото се разглежда в Софийски градски съд (СГС), тогава оглавяван от протежето на Лозан Панов – Калоян Топалов. Магистратите обаче решават, че след като криминалното производство срещу Тодоров е прекратено, „това представлява абсолютна процесуална пречка“ за разглеждането на иска срещу него. Така делото за конфискация е прекратено и след обжалване то стига до ВКС.

Интересно е, че същата формулировка като СГС малко по-късно ползва и самия Лозан Панов в искането си до ВКС за образуване на тълкувателно дело по закона за конфискация на незаконно имане. Благодарение точно на това дело първоначално искът срещу Тодоров се оказва блокиран във ВКС, а след това и набързо прекратен след излизането на скандалното тълкувателно решение. Самото то предизвика сериозна ответна реакция и се наложи Народното събрание да гласува спешни поправки, за да се осуети опита на Панов и сподвижниците му в съда да блокират работата на комисията за отнемане на незаконно имане. Оказва се обаче, че прозорецът между публикуването на решението и промените в закона се оказва решаващ за Тодоров и той успява да спаси парите си, които до ден днешен не е доказано, че са с чист произход. 

* Статията е променена заради допусната грешка

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.