Лозан шикалкави в ефир

Лозан шикалкави в ефир

Лозан Панов шикалкави в удобно интервю за bTV и се прави, че не помни какво чу от главния прокурор Сотир Цацаров за собствения му избор като председател на ВКС.

Това стана по време на избора на нов главен прокурор, когато Панов критикува процедурата. Обвинител №1 напомни на всеослушание, че председателят на ВКС разчита на времето, защото

постепенно в заседателната зала на ВСС няма да остане никой от участвалите в неговия избор

– последните двама бяха самият Цацаров и председателят на ВАС Георги Колев, чийто мандат изтече през ноември 2017 г. "После, по стечение на обстоятелствата, защото на Колев му изтече мандатът, останах само аз. Ще минат още два месеца, живот и здраве, и тъй като никой мандат не е вечен, от тази зала ще си изляза и аз. И тогава никой няма да знае какво точно се е случило тук вътре – и което е по-важно – в една друга сграда, не, в две други сгради. Аз го знам, няма да го кажа и ще ви кажа защо. Няма да го кажа не защото уважавам Лозан Панов. Няма да го кажа, защото уважавам ВКС, уважавам съда и уважавам неговия председател. Не този председател, длъжността председател на ВКС", заяви Цацаров.

Репортер на bTV обаче, се направи на неразбрал и промени казаното от Цацаров, задавайки на Панов следния въпрос: „По време на 10-часовото изслушване Сотир Цацаров каза, че всъщност тримата големи в съдебната власт се избират в други две сгради, а не във ВСС. Кои са тези две сгради?“. И получи отговор както му изнася на Панов. „Аз съм участвал в два избора и съм гласувал за два избора – първият е за председател на ВАС и вторият сега за главен прокурор. При избора за председател на ВАС съм гласувал за опонента, това беше съдия Соня Янкулова. Никой не ме е принуждавал да гласувам за някой друг и съм направил своя вот във ВСС. Вторият избор, в който участвах – изборът за главен прокурор, мога да свържа, понеже говорите за сграда, със сградата на президентството. Президентът на Република България инициира срещи с представители на съдебната власт, поредица от срещи, в една от които бях и аз. Целта на тези срещи беше да се изясни идеята какъв трябва да е главният прокурор. Това е другата сграда, която свързвам с избора на главен прокурор“, каза шефът на ВКС.

Панов

не пропусна да вкара конспирация в избора на Иван Гешев за главен прокурор

заявявайки, че имало сценаристи, на които дори даде висока оценка и изпълнители, на които даде „много ниска оценка“. Панов хич не е останал доволен, че 20 души от ВСС подкрепиха кандидатурата на Гешев – и от прокурорската, и от съдийската колегия, като за целта изкара виновни политиците. Верен на тезата си, че е напълно нормално шефът на ВКС да политиканства, Панов отново вкара в употреба любимите си изрази за застрашеното общество и тежките времена, които му предстоят. И по витиеват начин не отговори на въпроса дали споделя мнението, че измененията в закона по предложение на Христо Иванов като министър на правосъдието са причина да не е имало втори кандидат. „Една процедура дори и да не е добра, от хората, които я осъществяват, те могат да й вдъхнат живот. И обратното“, изломоти Панов. С което всъщност призна, че именно настоящият шеф на „Да, България“ е създал действащата процедура, пък сега като не му хареса кандидатът, излезе на улицата да протестира срещу нея.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.