Лозан с нова политическа реч в сърцето на Темида

Лозан с нова политическа реч в сърцето на Темида

След като се скри от „Правосъдие на светло“, Панов узря, че съдиите трябва да обясняват решенията си

Скандалният шеф на Върховния касационен съд продължи с традицията си да чете политически речи в сърцето на Темида. 4 години след като изуми обществеността с откровено политическото си слово „Не на страха“, той отново събра отбрани грантаджии в Зала „Тържествена“ на Съдебната плата в София.

Поредната кампания на Панов този път бе замаскирана като конференция на тема „Независимостта на съда – актуални аспекти в практиката на Европейския съд по правата на човека“. На събитието официални гости бяха зам.-председателят на Европейския съд по правата на човека Робърт Спано, като и представителят на България в ЕСПЧ Йонко Грозев. В същото време бе посочено, че поканени били и всички съдилища в страната, но в залата присъстваха само 45-50 гости. Сред тях се открояваха Атанаска Дишева от Съдийската колегия на ВСС, шефът на ССБ Калин Калпакчиев заедно с други от членовете на съюза – Весислава Иванова, Нели Куцкова, Атанас Атанасов, Мирослава Тодорова.

В обичайния си стил Панов поиска промени в конституцията и се оплака от „всевластната прокуратура“ и „заплаха от пълзяща автокрация“, а пък съдът бил останал „единственият ориентир за посоката право напред, в която трябва да се движим“. Освен това се опита да обясни как държавното обвинение влияело върху кариерното развитие и атестацията на съдиите, въпреки че това са въпроси, с които се занимава единствено съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Нито един от присъстващите магистрати обаче не го поправи, най-вероятно защото тази теза се лансира от близо месец от грантаджийските медии и съдии.

В речта на Панов силно впечатление направи и частта, в която той призова съдиите да обясняват публично решенията си. Същият призив преди година отправиха изданията от „Телеграф медиа“, подкрепени от останалите национални всекидневници. Под надслов „Правосъдие на светло“ се проведе и среща между главните редактори на изданията, инициирали идеята за повече публичност в Темида и представители на ВСС, сред които главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, представляващият ВСС Боян Магдалинчев и говорителите на съдийската и прокурорската колегия в съвета Цветинка Пашкува и Даниела Машева. На срещата обаче Панов демонстративно не се появи, въпреки отправената покана към него.

От друга страна планът на Панов за ново очерняне на България пред високопоставени чужди представители не успя. Зам.-председателят на ЕСПЧ Робърт Спано обясни пред присъстващите, че ситуацията в страната ни далеч не е толкова страшна, колкото я описват Панов и останалите грантаджии. Той даде пример с родната му Исландия, в която миналата година политическите сили в страната буквално си „инсталирали“ свои хора в новосъздадения третоинстанционен съд.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.