Лозан с нова акция срещу България:  съди ни в Страсбург заради глобата си

Лозан с нова акция срещу България: съди ни в Страсбург заради глобата си

Черния лебед с 2 тежки данъчни нарушения при закупуването на жилището от "Артекс"

*Бети Панова си призна в скандално интервю за bTV: Взела жилището 4 пъти по-евтино

* Броила по документи €380 на квадрат при пазарни цени €1500

След като в продължение на вече години прави целенасочени опити да загроби правосъдната система, а подопечния си Върховен касационен съд превърна в маша, действаща в полза на олигарсите, шефът на ВКС Лозан Панов предприе нова атака срещу България. Съдия №1 на държавата, какъвто всъщност се води председателят на касационните магистрати, ще съди България в Страсбург заради потвърдената на два съдебни инстанции глоба от 1000 лева за неспазване на закона. Реално това означава, че след като погази нормативната уредба на страната, сега

Панов ще се жали, че е бил санкциониран за това, че не е спазил законите.

Абсурдът, граничещ с шизофрения и противоречащ не само на юридическите, а на всички морални и етични норми, лъсна от интервю за bTV на половинката му Елисавета Панова. Съпругата на шефа на ВКС, станала известна в обществото с псевдонима Черния лебед, обяви, че двамата с мъжа й ще подадат в Страсбург, защото у нас липсвало правосъдие. Че правосъдие липсва е обществено известен факт, както е истина обаче и фактът, че в огромна степен това се дължи именно на Лозан Панов.

Откакто зае поста на шеф на ВКС през януари 2015 г., в това число и през свои марионетки в по-долните инстанции като Софийския градски съд и Софийския районен съд, той целенасочено се опитва

да превърне българската правосъдна система в пионка в ръцете на подсъдимите олигарси

у нас воглаве с банкера-беглец Цветан Василев, разградския бос Иво Прокопиев и фармацевтичния барон Огнян Донев. Доказателствата за това са над дузина, като самият Лозан Панов се изявява като основен пазител на интересите на подсъдимия за източването на милиарди от КТБ Цветан Василев. Именно в полза на банкера-беглец и не само работят цяла поредица от тълкувателни дела, образувани от ВКС, като Панов не се посвени да използва съда, за да се опита да блокира и процеса по конфискация на незаконно придобито имане. На фона на всички тези действия, насочени единствено и само в помощ на хора, които ограбиха гражданите на държавата със стотици милиони, а сега се опитват да избегнат възмездието, жалбите на Панов и половинката му, че в България липсва правосъдие трагично напомнят вица за човека, който блъснал за баба си по стълбите, а след това я питал защо бяга. За съжаление обаче поведението на шефа на ВКС не е виц, а реалност. Реалност е и фактът, че начело на една от най-важните съдебни институции е човек, обслужващ интересите на подсъдими,

с които го свързва един и същи ментор – бащата на бандитската приватизация Иван Костов.

Мина Костова впрочем - дъщерята на човека, благодарение на когото страната бе разграбена от хора като Цветан Василев, Прокопиев, Донев и още десетки други „герои“ на престъпната приватизация, е семейна приятелка на шефа на ВКС и половинката му Бети Панова-Черния лебед. Връзка, която в случая със семейство Панови излиза далеч отвъд пределите на нормалните измерения на приятелството, като семейство Костови далеч не е единственият пример за това. Докато от една страна съдия №1 впряга всичките си лостове в съдебната система, за да обслужва интересите на задкулисието у нас, родено именно от семейните му приятели Костови, преди седмица и половина лъсна, че живее заедно със съпругата си в жилище, придобито на скандално ниски цени от други семейни приятели – собствениците на „Артекс“ Пламен и Весела Мирянови.

Разследване на „Правен свят“ показа, че половинката на шефа на ВКС Елисавета Панова всъщност е рекордьор по евтин имот от фирмата, като е придобила през април 2013 г. четиристаен апартамент в тузарския комплекс „Артекс дипломат“ в столичния квартал „Изгрев“ на четворно по-ниски цени от пазарните. В интервюто си за предаването „120 минути“ по bTV вчера тя реално потвърди това, като показа нотариалния акт за имота си. От него се вижда, че е напазарувала апартамента от 172 квадрата и прилежащи към него два гаража от по 19 квадрата за 80 000 евро. Това прави по малко над 380 евро на кв.м. В същото време проверка в сайтовете на имотните агенции за същия период от време показва, че средната цена на апартамент в „Изгрев“ на акт 15 е вървяла по 1040 евро на кв.м. За завършено жилище, пуснато в експлоатация пък стойността е била над 1100 – 1200 евро на квадрат, като това са цени за нормални кооперации, а не на луксозни кооперации като тази на „Артекс“, където офертите отиват на над 1300 - 1500 евро на квадрат. Така, въпреки всички опити на водещия на предаването Светослав Иванов да помогне на Бети Панова да замаже скандала, завишавайки изкуствено цената на 465 евро, като я изчислява без гаражите, излиза, че Черния лебед

е придобила жилището на стойност 4 пъти по-ниска от пазарната.

Самото жилище е било закупено чрез фирмата й „Ганева 2000“, която е нейна еднолична собственост. Бидейки такава, то би трябвало да фигурира в имуществените декларации на съпруга й от 2015 г., когато се женят, досега. Но не е. В интервюто си Панова избяга и от друг от неудобните въпроси – за вилата на морето, придобита от мъжа й също през 2013 г. в една от атрактивните местности край Варна. За вила от 72 квадрата и половината от двор от цели 480 кв. м „честният“ съдия брои фрапиращо ниска цена – едва 26 000 лева. Беглата справка из имотните сайтове сочи, че пазарната стойност на вилата е поне 4 пъти по-висока дори към днешна дата, въпреки спада на цените на недвижимите имоти в последната година. Това са все разминавания, на които Панова не отговори с любезното съдействие на водещия. Пак той я остави да се измъкне и от въпросите за вилата на край Варна, придобита от съпруга й през 2013 г. на скандално ниски цени, приемайки за нормално обяснението й, че това си била лична покупка на Лозан Панов.

Изреждането на различни суми за апартамента в луксозната кооперация "Елемаг дипломат" пък само подхранва съмненията, че в случая с жилището, в което Панови живеят от началото на 2018 г. не става просто въпрос за евтина покупка.

Това се потвърждава и от разследване на „Труд“, според което при закупуването на четиристайния апартамент в сграда „Артекс дипломат“ в столичния тузарски квартал „Изгрев“ Черния лебед е извършила поне две тежки нарушения на данъчното законодателство.

Първото се отнася до

укриване на произхода на 175 000 евро, платени не по

банков път за апартамента и двата гаража каквото е изискването на закона, а в брой.

Второто нарушение Панова е извършила в качеството й на едноличен собственик и управител на фирмата си „Ганева 2000“ и е неплащане на държавата на дължимото ДДС по сделката.

Според материала, за да стане собственик на 172 кв. м. в луксозната кооперация Панова не е платила единствено 81 000 евро, както е записано в нотариалния акт, разпространен от самата нея, а общо 256 000 евро, т.е. точно половин милион лева. Ако сделката е била изповядана пред нотариуса на действителната й цена, чрез фирмата си Панова е трябвало да заплати и още 100 000 лв. като ДДС.

Разплитането на мрежата от лъжи, изтъкана от съпругата на съдия №1 станало, след като самата Панова обясни пред бранещия съпруга й орган на подсъдимия разградски олигарх Иво Прокопиев - „Капитал“, че е платила не по 225 евро на квадрат, каквото е първоначалното вписване в Имотния регистър, а по 382 евро, което се оказва неистина. Нито една сделка, сключена между фирма "Артекс" и купувачи на апартаменти в сграда "Дипломат", не е била изповядана на толкова ниска цена, колкото в случая с жената на най-високопоставения съдия в държавата. Пред „Труд“ експерт по продажби на ново жилищно строителство обяснява, че укриването на реалната цена лъсва от съдържанието на самия нотариален акт. В него е посочена кръглата сума от 80 000 евро, която фирмата на жената на висшия магистрат е платила на строителя за изграждането на имотите, както и още 1000 евро за закупуването от Елисавета Панова на правото на строеж, отново от "Артекс".

"Нотариалният акт съдържа обаче и допълнителната клауза, която задължава, в случай, че по някаква причина купувачът на имота, в конкретната ситуация – фирма "Ганева 2000", не може да влезе във владение или по съдебен ред бъде изведен от имота, то "Артекс" да възстанови платеното в двоен размер, т.е. 162 000 евро, плюс още 110 000 евро, описани като неустойка. Консултантът по недвижими имоти коментира, че това е честа практика за много от строителните фирми, в случай, че клиентите им предпочитат да плащат в брой, като в същото време си гарантират сигурност, че няма да станат обект на измама от страна на продавача, особено когато се отнася до сгради, които все още се намират в етап на строеж", се казва в материала, според който

Елисавета Панова е заплатила по 1370 евро за всеки от 172-та квадрата на апартамента.

Това означава, че за дома, в който живее в момента председателя на ВКС Лозан Панов, съпругата му е, освен със скромните 81 000 евро по банков път, е броила с „с мръсни пари и под масата“ още 1000 евро за всеки квадратен метър, се казва в публикацията. Въпросът за произхода на средствата в подобни казуси се оказва най-сложен за разследващите, най-малкото, защото проверяваните нямат интерес да съдействат за разкриване на истината. Според изданието обаче, в момента, в който Панова извършва солидните плащания, тя задълбочава конфликта със сина на покойния й първи съпруг, издателят Иван Ганев – Димитър Ганев. Елисавета се запознава с Иван Ганев в края на 90-те години, когато той вече има добре работещ бизнес и контакти с навлизащите по това време у нас първи по-сериозни инвеститори от Германия. Няколко години след като пристига в София като студентка, Елисавета взима фамилията на далеч по-възрастния си първи съпруг.

След като Ганев почива през 2005 г., Елисавета или Бети, както държи да се обръщат към нея познатите й, влиза в спор с децата от първия брак на Иван Ганев по въпроса за наследството. Ганева претендира, че има право на по-голям дял, защото има дете от покойния си съпруг. В крайна сметка, Ганева взима сериозна част от имотите на Иван Ганев, както и влиза във владение на фирмите му.

През 2014 г. синът на Иван Ганев – Димитър, подава

сигнал в полицията срещу Бети Ганева,

като я уличава в неправомерното теглене 40 000 лв. за период от два месеца от банковите сметки на фирмата на баща му. Оказва се, че парите наистина са изтеглени, като Ганева е укрила от банката информацията за смъртта на титуляра на сметката. Заради зачестилите тегления от банката правят проверка и установяват, че има нередност, след което достъпът на вдовицата до сметките е замразен.

От публикуваните в Търговския регистър финансови отчети на "Ганева 2000" ЕООД е видно, че няма движение на парични средства от половин милион лева, които да са били вложени в имота в "Изгрев". Това означава, че е възможно Елисавета Панова да е разполагала с пари в брой, които е успяла да вземе за себе си след кончината на първия й съпруг.

Възможно е парите за апартамента в "Дипломат" да имат и друг произход, което изглежда Елисавета и Лозан Панови всячески се опитват да отрекат. Те твърдят, че към момента на покупката на имота в "Изгрев" двамата не са се познавали или поне не са имали близки отношения. Но и това твърдение следва да се подложи на съмнение, с оглед на отказа на председателя на ВКС и неговата съпруга да дадат ясни отговори по разкритията за апартамента им, който Ганева купува от бъдещите им кумове с Лозан Панов – собствениците на строителната фирма "Артекс", завършва публикацията на вестника.

Жилището не е декларирано от Панов, Бети бяга от въпросите за вилата му на морето

Самото жилище е било придобито чрез фирмата й „Ганева 2000“, която е нейна еднолична собственост. Бидейки такава, то би трябвало да фигурира в имуществените декларации на съпруга й от 2015 г., когато се женят, досега. Но не е. В интервюто си Панова избяга и от друг от неудобните въпроси – за вилата на морето, придобита от мъжа й също през 2013 г. в една от атрактивните местности край Варна. За вила от 72 квадрата и половината от двор от цели 480 кв. м „честният“ съдия брои фрапиращо ниска цена – едва 26 000 лева. Беглата справка из имотните сайтове сочи, че пазарната стойност на вилата е поне 4 пъти по-висока дори към днешна дата, въпреки спада на цените на недвижимите имоти в последната година. Любопитното е, че водещият на предаването „120 минути“ я остави да се измъкне от въпросите за вилата, приемайки за нормално обяснението й, че това си била лична покупка на Лозан Панов. Още по-любопитно е и че остана да виси във въздуха въпросът дали изобщо участието на Черния лебед е било на живо, защото от телевизия „Канал“3 обявиха, че техен екип е чакал половинката на шефа на ВКС, за да й зададе всички въпроси, на които тя упорито отказва да отговаря. Но тя не е забелязана изобщо да влиза в зданието. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.